Sorgen over at miste sine forældre

Skrevet d. 12-2-2020 16:09:07 af Birgitte Behrendt Kutter - Coach, Stresscoach

Vi ved det godt - på et tidspunkt skal vi sige farvel til de to mennesker, som bragte os ind i livet. Vores forældre. De fleste af os oplever, at det sker, når vi er blevet voksne og etableret. Ikke desto mindre kan sorgen over at miste dem ramme hårdt og tungt. Med dem forsvinder bl.a. de historier de kunne fortælle om, hvordan vi tog vores første skridt og sagde vores første ord. De har kendt os hele livet. Fulgt med i vores udvikling som mennesker. Trøstet os, når livet gik os imod og jublet sammen med os, når vi nåede de mål, vi satte os. 


Naturligvis er det meget individuelt, hvordan man mindes sine forældre og ens opvækst. Der er også minder, som gør ondt og dermed gør sorgen mere kompliceret. Særligt hvis man ikke har fået talt ud om tingene, før de tager herfra. For nu kan man aldrig få det sagt og snakket igennem. 


Skriv i stedet dine tanker ned - skriv til du ikke har flere ord tilbage. Måske har du brug for at læse det op for en, som du har tillid til. Måske hjælper det dig at destruere brevet for på den måde at få det ud af verden. 


Hvis du har brug for at ære deres minde og lad dem leve videre igennem dit liv, kan du f.eks. købe en buket af de blomster, de var særlige glade for eller plante dem i altankassen eller haven. Det vigtige er, at lade de gode minder leve videre, så du bliver glad, når du ser på blomsterne. Eller når du hører deres yndlings musiknumre. Men det også helt ok, at blive trist over at blive mindet om, at de ikke længere er iblandt os. Det er en del af sorgen og processen med at leve videre uden dem. Følelserne kommer og går. Nogle dage smiler man ved tanken om de gode ting og andre dage græder man øjnene ud over det man har mistet.


Uanset hvad så er det meget individuelt, hvordan man tackler sorgen. Du finder din måde, hvis du giver dig selv plads til at være ked af det og acceptere, at du ikke har så meget overskud i en periode. Husk at række ud efter hjælp, hvis det bliver for overvældende at stå med alene. Der er mange sorggrupper og fællesskaber, du kan blive en del af, hvis du ønsker det. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.