Sorg - Når man er i sorg skal man igennem 4 faser

Skrevet d. 9-3-2021 09:37:20 af Pia Jensen - Psykoterapeut, Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Traumeterapeut

De 4 sorgfaser består af chok, reaktion, bearbejdning, nyorientering, man bevæger sig ud og ind af alle fire faser og følger dem ikke slavisk. Disse faser er helt almindelige for alle i sorg og kræver ikke nødvendigvis professionel hjælp, hvis man har familie eller venner som man kan tale med og som ikke er følelsesforskrækket, det vil sige de kan rumme al ens smerte, sårbarhed og vrede, selvbebrejdelse – at de tør stå hos den kriseramte, så den kriseramte ikke føler sig alene i sin kaotiske situation. Det er både psykisk og fysisk støtte der er behov for, det kan være et varmt tæppe, en kop te og lidt at spise, et kærligt kram. At give sig hen i sorgens følelser er en vanskelig proces og kræver stor forståelse fra omgivelserne.


Man kan få brug for terapi hvis man kommer til at sidde fast i en af de fire faser. Man kan også undgå sorgen, hvilket også kræver professionel hjælp til at få fat i sig selv ved både at kunne mærke sig selv og forstå sine følelser og dermed finde eller genfinde sig selv, sin personlige integritet. Man skal have fat i både den kognitive og følelsesmæssige proces som et hvert sorgarbejde rummer.


At sørge vil sige at vi igennem sorgarbejdet lærer at adskille os fra den eller det vi er knyttet til, og komme videre med livet. Denne evne udfordres når vi mærker angsten for det ukontrollérbare liv.


Sorgterapi kan anvendes hvis man har lidt et konkret tab eller ved trussel om tab, hvor der er tydelige forskelle på ”jeg følelsen” før og efter tabet, altså en følelse af ikke at kunne genfinde sig selv igen efter tabet.


Ved at tale om det man frygter mest, afgiftes noget af angsten så man får kræfter og nyt mod til bedre at kunne klare hvad der kommer.


Jeg har mange års erfaring med sorgarbejde, kontakt mig gerne på telefon eller mail, til en gratis afklarende forsamtale.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.