Narcissistisk Offer Syndrom? Hvad er dog det?

Skrevet d. 10-12-2019 14:20:55 af Birgitte Andersen - Psykoterapeut MPF

Narcissisme er efterhånden er ved at være et anerkendt fænomen, som der bliver skrevet en masse om, men der er kun ringe forståelse og omtale af hvad det vil sige at lide af narcissistisk offer syndrom.

Hvis du har været udsat for en narcissist gennem længere tid, vil du døjes med en række problemer og negative psykologiske mønstre der begrænser dig og din evne til at mærke livsglæde. Sagen er den at det har store mentale og følelsesmæssige konsekvenser for dig at have en narcissist tæt inde på livet. Især i udlandet er der ved at komme fokus på at der er et sæt af psykologiske og psykosociale symptomer, der går igen, når man arbejder med narcissisternes ofre. Det er desværre stadig i dag meget få terapeuter i Danmark, der kan genkende og gennemskue den sammenhæng der er mellem at være i et giftigt forhold med en psykopat eller narcissist og offerets psykologiske problemer.En dygtig terapeut skal vide nok om hvordan en narcissist påvirker sit offer og hvad det har af konsekvenser for vedkommendes mentale helbred, for at kunne støtte klienten. Alt for ofte bliver de mange PTSD- lignende symptomer, som personen lider af, overset eller ignoreret.


At studere hvordan psykopater, sociopater og narcissister påvirker deres nærmeste, er ikke et emne, som terapeuter og andre fagpersoner indenfor mental helbred, bliver undervist i. I psykoterapeut institutionerne viger man bort fra at diagnosticere fordi fokus er på at hjælpe klienterne med at oparbejde deres egne ressourcer og styrke. Det er jo både fint og gavnligt, men når klienten er i et tæt forhold med en narcissist eller psykopat, så er hun/ han allerede ekspert i at tage alt ansvar på sig – endda i en sådan grad at han/ hun kan blive fuldstændig udbrændt og syg af det. Jeg mener derfor, at det er alt afgørende at en sådan klient bliver klar over hvad slags fare de lever under.

At blive bevidst om hvordan psykisk vold, manipulation og løgne påvirker dig og at lære at forstå 100% at det IKKE ER DIN SKYLD ELLER DIT ANSVAR når narcissisten lyver, svigter eller manipulerer dig eller andre, er alt afgørende.

Har du levet i narcissistens skygge længe nok, er du allerede verdensmester i at påtage dig skyld og skam, der ikke tilhører dig. Det er du allerede blevet indoktrineret til af din narcissist. Det er jo også derfor at det er narcissisternes ofre vi møder i terapien, ikke narcissisten selv.

Et menneske, der søger terapi, er et menneske der tager ansvar – og det er noget en narcissist ikke gør. Jeg mener det er vigtigt at denne type lidelse bliver anerkendt og forstået, så offerne kan få mulighed for den hjælp, de har behov for. Hvis du har været udsat for en narcissist igennem længere tid, er der en række symptomer, der typisk viser sig, og som terapeuter og psykologer desværre ofte overser.Det drejer sig typisk om en række symptomer som du, der har en narcissist tæt inde på livet, lider af og som tilsammen udgør et syndrom, der på mange måder minder om PTSD:

• Du tvivler på din sunde dømmekraft

• Du har mistet tilliden til din omverden

• Du føler dig forladt

• Du sætter ikke længere spørgsmålstegn ved svigt

Du føler sig værdiløs

• Du føler hverken glæde eller stolthed når dit hårde arbejde giver resultater.

• Du dissocierer • Du er blevet mester i ikke at mærke dine behov

• Du sætter altid narcissistens ønsker først

• Du kan slet ikke se dit eget værd

• Du forventer at kunne præstere perfekt konstant og bliver angst hvis du ikke kan

• Du laver undskyldninger for narcissisten

• Du har flashbacks og mareridt 

• Din koncentrationsevne er svækket

• Du bruger meget af din energi på at prøve at tilfredsstille narcissisten

• Du idealiser narcissisten • Du er udmattet - dødelig udmattet

• Dit både dit psykiske og dit fysiske helbred har taget skade


Et liv med Narcissistisk Offer Syndrom er hårdt. Alt for hårdt. Alligevel holder ofret ofte fast i sin kærlighed til sin narcissist. Ofte er man blevet så tilvænnet, så forvirret og så vandt til ikke at stole på sig selv, at der ikke er et reelt valg - man har mistet evnen til at vælge.

Måske er en eller begge af dine forældre narcissister?

Et barns ubetinget kærlighed til sine omsorgsgivere er en medfødt og biologisk betingelse for at kunne overleve - også selvom du bliver nedgjort og udsat for omsorgssvigt. Måske er det en partner eller en af dine søskende. Hvem det så end er, så spørg dig selv om det her virkeligt er kærlighed? Er du offer for en narcissist, kan du være lige så afhængig af narcissisten som en alkoholiker er af alkohol. Det kræver mod at se situationen for hvad den er. Spørg dig selv: er din narcissist er ved at dræne livet ud af dig? Vil du fortsætte med at være skraldespand for ham / hende?

Livet kan blive bedre. Intet er vigtigere end at du kommer ud af tågen og får dit liv tilbage. Du kan blive dig selv igen. Du kan vælge at elske dig selv ud af svigt og psykisk vold. Det er noget jeg ved, og det håber jeg også at du kommer til.

Kærligst Brigitte Escobar Andersen 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.