Kærlighed - hvilken type er du?

Skrevet d. 8-1-2019 10:31:11 af Vibeke Colstrup - Psykoterapeut, Sexolog, Parterapeut, Gestaltterapeut

Hvad er kærlighed? 0g hvilken type er du, når du er i et parforhold? Hvad føles som kærlighed for dig?

Det kan være relativt forskelligt fra menneske til menneske hvordan  og hvad vi forstår ved kærlighed.
Dog kan det være ret afgørende for hvordan dit parforhold fungerer.
Hvis du og din partner er meget forskellige i jeres opfattelse af hvad kærlighed er, kan det give problemer og konflikter i jeres forhold. Du vil kunne have oplevelsen af ikke at blive mødt og set, som du har brug for, og risikoen for at jeres forhold vil blive kortvarigt er tilstede.


Kærlighedens tre grundpiller

Teoretisk set består kærligheden af lidenskab, intimitet og forpligtelse.
Lidenskab er den sanselige og erotiske betagelse af den anden person.
Intimitet rummer dyb fortrolighed, forbundethed, følelsen af samhørighed og omsorg for hinanden.
Forpligtelse er det at have knyttet bånd til et bestemt menneske og at man ikke lader sig friste af at have forhold til andre.

Desuden er det vigtigt at respekt også er tilstede, da det kan være afgørende for forholdets varighed. Ved manglende respekt vil de tre ovenstående grundpiller have svære levevilkår.


Typer af kærlighed

Kærlighed kan inddeles i tre kategorier: lidenskabelig kærlighed, venskabelig kærlighed og omsorgs kærlighed.

Lidenskabelig kærlighed er kendetegnet ved indbyrdes erotisk tiltrækning, seksualitet er vigtig. Intimitet har stor betydning forstået som nærhed og nærvær.
Det kan være forelskelsen som er her i den første tid i et forhold. Dog er der nogle par som formår at bibeholde den igennem et langt liv sammen ved at have særlig opmærksomhed på det erotiske.
Venskabelig kærlighed er hengivenhed, intimitet og forpligtelse og uden den erotiske og seksuelle tiltrækning. Sexlivet er ikke vigtigt.
Denne kærlighed er måske den som vi oplever efter at have levet sammen i mange år, og når vi bliver ældre. Det kan også være i det forhold, hvor sexlivet betyder mindre.
Omsorgs kærlighed er ubetinget omsorg og nærvær med den hensigt at gøre partneren glad ved at yde omsorg for vedkommende uden at der er blevet stillet et krav om omsorg. Det er at opofre sig for den anden.
En kærlighed hvor det at have betydning for hinanden er vigtigere end alt andet.


Hvilken slags partner er du?

I kærligheds forhold har det betydning hvilken tilknytnings stil du har. Man kan betragte det ud fra tre overordnede måder:

1) Tryg tilknytning som har grundlag i at være blevet mødt og set i forhold til ens behov på en hensigtsmæssig måde. Det betyder at man er overbevist om de positive følelser hos sig selv og hos partneren, og er gennemgående trygge ved ens partner.

2) Nervøs eller ængstelig tilknytnings stil som er utrygge ved  partneren på grund af manglende selvtillid og tro på eget værd. De kan blive kontrollerende og søge efter beviser på at partneren er dem tro.

3) Undgående eller svag tilknytnings stil, hvor man tvivler på sine egne følelser for partneren, for ikke at knytte for tætte bånd. Man er ofte bange for at blive bundet for tæt til sin partner og frihed betyder en del.


Kærlighedens kabale

Kærligheden er en svær kabale at få til at gå op for nogle mennesker, og jeg tænker det er vel ikke så underligt, når det kan være så sammensat. Det har betydning hvordan vi knytter bånd, om vi har brug for erotik og sex eller om vi har brug for at yde omsorg for at føle kærlighed.

Derfor kan det at blive klar over, hvad der er vigtigt for dig i dit kærlighedsliv med en partner være ret så afgørende for at det bliver et langvarigt møde eller kun kort. Begge dele kan være helt fint. Det handler om hvilke forventninger der er til det andet menneske.

Hvis du oplever at du bøvler rundt og ikke kan finde hoved og hale i dit kærlighedsliv, så kan det være gavnligt at opsøge hjælp, og få reddet trådene ud.
Måske du har en uhensigtsmæssig adfærd eller måske du forelsker dig i den forkerte type?


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.