Hvordan bliver jeg glad igen?

Skrevet d. 8-1-2020 11:29:13 af Sasja Iza Christensen - Psykoterapeut, Kropspsykoterapeut, Traumeterapeut, Familieterapeut/-rådgiver

Mange mennesker som søger terapi, oplever at de mangler glæde i deres liv. Nogle lider af depressioner, mens andre går rundt i slags mellemfornøjet tilstand, hvor de bare ikke føler ret meget glæde.

Der kan være virkelig mange og meget forskellige årsager til at glæde mangler i ens liv. Og generelt er det en god idé at opsøge en psykoterapeut for at komme til roden af det.

Et sted at starte kan være at se på evnen til at føle glæde. Måske er der ikke som sådan noget ”galt” med livsomstændighederne, arbejdet, parforholdet, vennekreds osv. Men noget har gjort at evnen til at mærke glæde ikke fungerer optimalt.

Når denne evne til at mærke glæde i ens liv er begrænset, så er det fordi man er blevet nødt til at lukke i for følelseslivet. Man har lukket i hjertet, for at beskytte sig selv. Det har været nødvendigt at beskytte sig selv mod noget som har været for overvældende eller svært at rumme. Det kan f.eks. være afvisning, grænseoverskridelse, sorg, vrede, følelser af ensomhed, lavt selvværd og meget mere.

Der kan have været konkrete hændelser der har været for voldsomme eller ubærlige, men det kan også have været en stemning eller relation som over lang tid har gjort, at man stille og roligt har lukket i.

Men når man lukker i for alle de ubehagelige følelser, kommer man desværre også til at lukke i for alle de dejlige følelser.

Det er bestemt ikke let bare at åbne hjertet på fuldt gab, når man af mange gode grunde, engang har lært at lukke i. Det kan være blevet en måde at leve på, en automatisk respons som vi slet ikke lægger mærke til. Åbne-arbejdet skal altså ske meget varsomt og nænsomt.

Første skridt kan være at blive opmærksom på dette fænomen, og tilgive sig selv for at have lukket i, på et tidspunkt. Der er brug for en masse heling, næring og omsorg til et lukket hjerte.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.