Hvem er sundest? Mænd eller kvinder?

Skrevet d. 27-9-2019 13:49:53 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler

Kvinder har dårligere og mentalt helbred end mænd. 

Alligevel lever kvinder næsten 4 år længere.
Den forventede levetid er i dag 79 år for mænd og 82,9 år for kvinder; og denne er støt stigende for begge køn.

 

Kostvaner:
De fleste af os ved godt, at kosten har stor betydning for vores sundhed. Men vi bliver nemt fristet, når der er kontorkage eller fredagsslik. Hver 6. dansker har et usundt kostmønster, og værst står det til for mændene, der spiser mest usundt. Over halvdelen af os drømmer om at spise sundere - det gælder især kvinderne.

 

Vidste du, at...
Kvinders østrogen virker som en antioxidant. Det betyder, at kvinder formentlig har et bedre immunforsvar end mænd. Derfor kan kvinder bedre leve med og overleve en sygdom, hvorimod mænd oftere dør af samme sygdom.

 

Lægebesøg:
Mænd er ofte dårligere til at gå til lægen, når de bliver syge. I 2014 stod mænd for under 40% af alle lægebesøg. Mænd er dog oftere indlagt end kvinder, når der ses bort fra indlæggelse med graviditet og fødsler. (Mon det er fordi mænd "kører den for langt"?)

 

Fysisk helbred:
Kvinders fysiske helbred er dårligere end mænds. Omkring 13 procent af kvinderne har det skidt fysisk, mens det samme gælder for 9 procent af mændene. (Mon det reelt fysisk som nr. 1 eller en sekundær på noget socialt, mentalt, emotionelt eller kulturelt?)

 

Rygning:
Vi ryger mindre, end vi har gjort. I dag ryger hver 6. dansker dagligt, og her ryger mænd lidt mere end kvinder. Til gengæld er der sket en stigning blandt unge mennesker, der ryger - og det gælder både for drenge og piger.

 

Overvægt:
Overhalvdelen af danskere er overvægtige. Det ser værst ud for den mandlige del af befolkningen. Cirka 58 procent af mændene er overvægtige, mens det gælder for 45 procent af kvinderne. Overvægt kan skyldes mange ting, men én ting er sikkert - vi bevæger os ikke nok. En tredjedel af os opfylder ikke WHO´s anbefaling om 30 minutters fysik aktivitet om dagen.

 

Mentalt helbred:
Kvinder har generelt mere ondt i livet end mænd. De er i højere grad ramt af stress og depression, ligesom de hyppigere er trætte og har problemer med at sove. Omtrent hver 6. kvinde har et dårligt mentalt helbred, hvor det for mænd er hver 9. (94% af alle fysiske og psykiske sygdomme er udløst af stress på celleplan = en ubalance der ofte kommer fra nervesystemet pga. en for høj kortisol)

 

Vidste du at...
Mænds tesosteronniveau påvirker dem til at leve livet mere risikabelt end kvinder. Ud over at ryge og drikke mere kommer mænd også ud for flere ulykker og har generelt en mere voldelig adfærd.

 

Alkohol:
Hver fjerde dansker overskrider Sundhedsstyrelsens anbefalinger om maksimum 14 genstande for mænd og 7 genstande for kvinder om ugen - og her er mænd og kvinder lige gode om det! Til gengæld er der en større andel af mænd end kvinder, der drikker over Sundhedsstyrelsens højrisikogrænse på 21 og 14 genstande om ugen.

 

Det var så at sige Sundhedsstyrelsens KRAM, men der er kommet et S på.... Er S søvn, stress eller sex... 
Jep, det er søvn, men de andre 2 kan, hvis de er "afviklet" give en bedre søvn.
Disse hænger sammen - også med de andre KRAM faktorer, for din søvn og sexliv bliver også bedre, med en fysisk stærk krop, sund kost og gode livstilsvaner i det hele taget; modsat giver god sex lyst til den sunde kost, motion mm., og det hele virker antistressende; bl.a. pga. alle de gode hormoner der udløses, som arbejder mod overskud, robusthed og resilience.

 

Så et stærkere, sundere og stærkere dig 

Mine hjertelige ønsker til dig om en GLAD og givende dag.

MKH Christin 

 

PS:  
Råd til et langt og sundt liv:
Spis varieret, ikke for meret og vær fysisk aktiv.
Spis frugt (max 3 stk dgl) og mange grøntsager
Spis mere fisk
Dyrk mere sex (use it og loose it)
Vær mere intim, kram, kys, hold i hånd oftere
Vælg fuldkorn
Lyt til din krop
Vælg magert kød og kødpålæg
Vælg magre mejeriprodukter
Husk pauser
Spis mindre mættet fedt
Spis mad med mindre salt
Spis mindre sukker
Drik vand

 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.