Er du ny leder, og giver dit lederjob dig kamp til stregen?

Skrevet d. 3-11-2021 09:06:14 af Mette Krogh - Coach, Business coach, Mentor, Parcoach

Som 29-årig, fik jeg mit første lederjob. Jeg skulle være leder for den afdeling jeg selv var ansat i, så det var pludselig en stor omvæltning både for mig, men også for mine kollegaer.


Det var helt vildt spændende og jeg var så stolt! Jeg havde på daværende tidspunkt verdens bedste chef. Han havde været min chef i et par år inden jeg blev leder og han har lært mig mange ting om livet i sin helhed. Han fortalte mig altid, at jeg ikke skulle forhaste mig og at jeg ikke skulle springe fra a til å, men tage et skridt ad gange, så jeg fik det hele med. Intet kunne springes over, fordi alt på vejen var en læring.


Et lederjob byder på mange udfordringer, men også glæder og du har sikkert allerede stødt på flere oplevelser i begge kategorier. Jeg fik ret hurtigt kendskab til særligt udfordringerne og selvom jeg havde en hånd i ryggen og støtte fra min chef, så kunne jeg godt tvivle på mine evner, - gjorde jeg det nu godt nok. Måske kender du den følelse? Du skal dog huske på, at der er en grund til at du er blevet valgt til jobbet og også huske på, at det ikke er en (fair) forventning at du fra dag 1 mestrer din nye stilling som leder, men at du udvikler dig og lærer hen ad vejen. Du kan tage nok så mange lederuddannelser, men det er først når du er i jobbet, at du finder din vej frem.


Jeg var ung i mit første lederjob og havde egentlig bare travlt med at løbe opad stigen og hvis jeg kunne, så ville jeg gerne springe et eller to trin over, så jeg nåede toppen hurtigere. Det resulterede i at jeg desværre glemte at lytte og dermed også glemte at have mig selv med.


Jeg havde på daværende tidspunkt, en ide om at når man var leder, så betød det lange arbejdsdage, arbejde hver aften og også i weekenderne. – Fordi en rigtig leder har jo travlt, ikke? Jeg troede på at jeg altid skulle svare på mails, også på fridage eller når jeg var syg og værst af alt, når mine børn var syge.


Jeg blev heldigvis klogere, men det tog mig flere år at nå der til og det endte desværre også med at jeg mistede motivationen og glæden ved at gå på arbejde. Det endte også med at have store konsekvenser for min familie og det var tid til at sadle om.


Jeg husker særligt de sidste måneder inden jeg sagde mit job op, hvor jeg dagligt gik på arbejde med ondt i maven, jeg følte mig utilstrækkelig på kontoret, fordi jeg havde dårlig samvittighed over alt det jeg ikke var når jeg var hjemme hos familien og jeg havde dårlig samvittighed når jeg hentede mine børn tidligt, fordi så var jeg jo ikke den sidste der gik fra kontoret.


Jeg måtte flere gange holde ind til siden på vej på arbejde om morgen og samle mig selv, fordi jeg simpelthen havde det skidt indeni. Det var for mig vendepunktet. Den eneste udvej jeg så på daværende tidspunkt, var at sige mit job op. Jeg havde simpelthen trukket den for langt, men sådanbehøvede det jo ikke at gå. Hvis jeg havde lyttet til mig selv tidligere og ikke blot tænkt, sådan er det at være leder, så havde jeg måske fundet min egen vej frem i stedet for at gå på andres.


Når jeg i dag tænker tilbage på min første tid som leder, ville jeg ønske at jeg på daværende tidspunkt, havde mærket efter og havde lyttet mere til mig selv. Jeg ville ønske at jeg havde fået hjælp fra en ledercoach til at finde min vej og ikke blot følge en andens vej. Vi er alle forskellige og derfor er der heller ikke én opskrift på hvordan man er en ”rigtig” leder.


Så kære leder, pas nu på dig selv og lyt til dig selv. Kun du ved hvilken vej du skal gå. Lad dig ikke forblænde af en historie om hvordan det er, og skal være, at være leder. Hav dig selv med hele vejen og tag et skridt ad gangen.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.