Skrevet d. 9-6-2020 15:13:55 af Sasja Iza Christensen - Psykoterapeut, Kropspsykoterapeut, Traumeterapeut, Familieterapeut/-rådgiver
Vi kan alle blive enige om at det at have ondt, i kroppen eller i livet, er virkelig ubehageligt. Det er noget vi helst er foruden og gerne undgår. Og smerte er bestemt heller ikke noget at stræbe efter, for den er netop til for at fortælle os at noget gør skade på os.
MEN! Hver gang vi møder smerte, har vi en mulighed for at ændre på noget. Jeg taler ikke om de fysiske skavanker, selvom der måske også kan ligge dybere muligheder dér, men om de følelsesmæssige smerte- oplevelser vi oplever i det daglige. Store som små.
Det kan være når du føler dig kritiseret, når du savner nærhed, når du bliver frustreret over ikke at lykkes med noget, når du bliver såret over noget nogen har sagt, eller bliver vred og ophidset i relationer. Det kan også være en følelse du har gennem længere tid, og som ikke vil gå over. Lige dér, har du mulighed for at skabe forandringer i dit liv. Lige dér er der mulighed for at opdage noget afgørende om dig selv og skifte retning.
Følelserne af ubehag fortæller dig at noget er vigtigt. De fortæller dig noget om dine værdier, behov og ønsker. Men det de fortæller har måske flere lag end det du umiddelbart oplever. Når du f.eks. føler dig kritiseret og bliver såret, så kan din umiddelbare oplevelse og konklusion blive at det er farligt at stille sig frem, og at du hellere må trække dig og gemme dig, for ikke at udsætte dig selv for kritik og de følelser det vækker i dig. Men på sigt er det en bjørnetjeneste, og du opnår ikke det du i de dybere lag måske har mere brug for. I stedet holder du dig mere tilbage, dine relationer bliver måske mere overfladiske og du står mindre og mindre ved dig selv.
I stedet kunne smerten du oplever være en vejviser.
Du kunne gå på opdagelse i hvad det egentlig er der er på spil for dig, og hvordan du kan tage bedre hånd om de behov. Det kunne f.eks. være at din sårethed over kritikken du har fået, handler mere om at du bliver bange for ikke at slå til. At du måske savner at blive værdsat og set som den du er. Måske har du en forhistorie omkring det tema, og det bliver også vakt i situationen.
Når du finder frem til det dybere tema og kan få eller give dig selv omsorg dér, er der mulighed for at du bedre kan høre, om der var noget i den kritik du fik, der faktisk kan give mening for dig og hjælpe dig videre. Og det bliver lettere for dig at finde ud af, hvordan du kan tage dig af de dybereliggende behov du har, så du føler dig mere glad og fri i det daglige.
Ofte er det svært at gøre dette stykke arbejde alene når vi bliver ramt. Det kan kræve en nær ven, en god dagbogspraksis eller en terapeut.
Men med lidt træning bliver det muligt at bruge hverdagens smerte-oplevelser som vejviser til dine værdier, behov og ønsker i livet, og dermed stå stærkere og gladere!