17. dec. - Pandemi og altings meningsfuldhed

Skrevet d. 17-12-2020 11:30:38 af Sasja Iza Christensen - Psykoterapeut, Kropspsykoterapeut, Traumeterapeut, Familieterapeut/-rådgiver

Kan du finde mening i galskaben? Der sker så meget omkring os lige nu, at vi kan blive udfordret på vores fodfæste. Hvis det hele føles ude af sammenhæng, kan det være svært at navigere i.

I det nære og i det små kan meningen blive svær at finde. Men i et større perspektiv, kan der være noget vigtigt at hente.

Når en tilsyneladende meningsløs pandemi hærger globalt, så giver det mening for mig i det perspektiv, hvor vi gennem alt for længe har overhørt planetens råb om hjælp. Vi har udpint jorden, drevet rovdrift på skov og naturområder og tvunget dyrene ud af deres naturlige habitat. Det er at brolægge vejen til en pandemi, siger en sygdomsøkolog under FN’s biodiversitetspanel.

Når butikscentrene må lukke i dag, så giver det mening for mig i det perspektiv hvor jeg gerne så, at det lokale, kreative, selvstændige, nære og personlige byliv kunne live op igen, til fordel for de store kommercielle kæder og de sjælstomme forbrugscentre. Samtidig har jeg dyb respekt for at det kan koste nogen deres arbejde og umiddelbare livsgrundlag.

Når det meste af Danmark må lukke ned d.25. dec., så giver det mening for mig i det perspektiv, hvor vinteren, mørket og julen skaber et rum for at trække sig tilbage, være med de nære og være med sig selv. Samtidig er jeg klar over, at der er mennesker der lider mere i nedlukning, og at de har brug for vores hjælp.

Planeten hvisker ikke længere til os, og råbet om hjælp har også fortiet. Pandemier er måske den nye kommunikationsvej. Kan vi høre det? Kan du høre det?

Det kræver igen, som i mange af mine terapeutiske skriv, at vi vover at åbne hjertet på klem, for det er i virkeligheden dét vi lytter med.

Det kræver at vi vover at mærke lidt af smerten og lidt af sorgen, når vi åbner for det. Noget af den smerte og den sorg vi kan mærke i os selv, har at gøre med vores egen historie. Men noget af den, kommer fra naturen. Og noget af den kommer fra andre menneskers lidelser.

Det personligt terapeutiske arbejde er så vigtigt for vores egen trivsel, og for vores kære. Men det er også vigtigt fordi vi gennem det, kan genåbne hjertet og tillade at mærke alt det vi er en del af, er afhængig af og er uløseligt forbundet med. Med både glæder og sorger.

Og i den forbundethed, er jeg overbevist om, at der er mening.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.