Hvorfor får kvindelige rygere så mange rynker?

Skrevet d. 28-11-2021 14:22:50 af Jimmy Hansen - Traumeterapeut, Sexolog, Psykoterapeut, Kropsterapeut

Og hvad kan de gøre ved det?

Tja. Hvis vi skal tyvstarte med det sidste, så kommer et all in rygestop selvfølgelig ind på en solid førsteplads. Rygningen foranlediger alle mulige besværligheder for huden.

Som det nok vigtigste har nikotin en ”afklemmende” effekt på vores kapillærer (de mindste blodkar i kroppen) og forhindrer mange af næringsstofferne i at nå frem. Og uden næringsstoffer bliver huden mindre livfuld og mere tilbøjelig til at lide kollagenskade. Derudover indeholder røgen toksiner, som influerer huden negativt, og som leder til en øget mængde rynker. Endelig fører den evindelige trutten med munden omkring den varme cigaret til et forøget antal rynker i dette område. Og fra naturens side forholder det sig sådan, at kvinder har færre talgkirtler ved læberne end mænd, hvilket er derfor, man hyppigere oplever kvinder med rynker omkring munden end deres kønsmæssige modsætning.

At rygning derudover også er stærkt medvirkende årsag til poser under øjnene, løs hud under hagen, ujævn pigmentering, ligesom det sættes i forbindelse med en lang række reelle hudsygdomme, er vel heller ikke ligefrem opmuntrende læsning for den forfængelige ryger.

Nå.

Men hvad virker så - udover et rygestop? Inden jeg svarer, vil jeg lige sige, at jeg her åbner låget til de ENORME industrier og offentlige institutioner, der behandler hudsygdomme og rynker, og at der er MANGE meninger om emnet. Fra det ene yderpunkt, der betoner, at man aldrig kan komme sig fra rygningens rynker til den anden pol, hvor der viftes med løfter om, at huden helt og holdent kan komme sig. Min holdning placerer sig lidt imellem. At ja, det ER muligt at skabe seriøst gode forbedringer (og her taler vi ikke om kirurgi og botox), men om livsstilsændringer, omlægning af kost og manuelle ansigtstrick, men at man nok må acceptere visse varige prægninger.

Du får her 10 stærke anbefalinger til en sundere og mindre rynket hud.

  • Ernæring – sigt på en Middelhavskost, hvor du får masser af økologiske grøntsager, en moderat mængde kød (helst kun fisk og fjerkræ) og gerne proteiner fra bælgfrugter, masser af god frugt og måske gøre dig i nogle gode kosttilskud.
  • Køb dig et sæt gua-sha-sten og nogle facial cupper og gå på youtube-opdagelse. Det er ret fascinerende, hvor gode resultater der kan komme ud af disse gamle kinesiske redskaber ved hyppig brug.
  • Brug solcreme – især når du er uden for om sommeren mellem 12-15.
  • Drik masser af vand – op til to liter om dagen – og gør det jævnt ud over hele dagen.
  • Få styr på din stress – stress afstedkommer mange negative konsekvenser for krop, herunder også hud.
  • Gør dig i et moderat forbrug af alkohol – alkohol udtørrer huden, fordi vand og fedtstoffer trækkes ud.
  • Autofagi og faste – autofagi er kroppens evne til at rydde op, og jo mere oprydning af de mange toksiske stoffer, rygningen har afstedkommet, desto livligere og gladere hud.
  • Ansigtsyoga – youtube dette fænomen og gå på opdagelse.
  • Cardio – få meldt dig ind i din lokale fitness og giv den fuld skrald på crosstraineren mindst tre gange om ugen.
  • Book en manuel ansigtsløftning, enten her i butikken eller google ”japansk lifting” og find en behandler i dit lokalområde.

Der er mange andre gode råd out there.

Smid gerne dit bud i tråden nedenfor. Og læs eventuelt hele listen fra undertegnede her.

Kilder:

mayoclinic org/healthy-lifestyle/quit-smoking/expert-answers/smoking/faq

ncbi nlm.nih.gov/pmc/articles/

verywellmind com/how-smoking-ages-skin-

Sperling, von Marie-Louise, Anti-age – træk 10 år fra din alder, Politikens Forlag, København 2013

Whittel, Naomi, Glow 15, Houghton Mifflinn, New York, 2018

Hafsteinsdottir, Thorbjörg, 10 år yngre på 10 uger, Politiken, København, 2008 Adler,

Dr. Yeal, Under huden, People’s Press, München, 2017

Læs mere om: Sundhed Rygestop

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.