Rygestop

af GoMentor

Sidst opdateret 28-9-2020

Reviewer GoMentor

Tidligere ryger holder en knækket cigaret i hånden for at bevise at han er igang med at blive røgfriRygning er en de hyppigste årsager til mange sygdomme såsom kræft, herunder især lungekræft. Tobaksrygning fremgår derfor som den faktor, der har den største negative indflydelse på danskernes sundhed. Rygere fristes ofte af rygningen og kan have svært ved at stoppe, da nogle oplever vægttab og evnen til bedre at kunne slappe af i pressede situationer, som når man lider af eksamensangst eller præstationsangst. Mange andre kæmper derimod hver dag med at stoppe med at ryge for at få en bedre sundhed og velvære. Det kan dog være svært at gøre alene, da nicotin, som er et stof i tobakken, netop er så vanedannende og kan give abstinenser - vil du gerne stoppe med at ryge, er det derfor en god idé at bede om hjælp.

Hvornår er man afhængig af at ryge?

Der er mange rygere, som ikke ryger fast, men blot holder sig til at være selskabsryger eller festryger. I disse tilfælde er afhængigheden ikke fremtrædende, da man er i stand til at vælge til og fra. Hos andre, faste rygere, afhænger valget om at ryge ikke nødvendigvis af omgivelserne, men af ens indre adfærdsmønster. Når man er afhængig, har man netop en tvangsmæssig trang til at ryge, da det vil give en opkvikkende eller beroligende effekt - hvis ikke man ryger, vil de fleste opleve at få abstinenser.

De typiske tegn på abstinenser er bl.a.:

  • Kraftig rygetrang
  • Utilpashed - ligesom influenza
  • Nervøsitet, uro og rastløshed
  • Humørsvingninger
  • Øget hoste
  • Hovedpine eller migræne
  • Øget appetit
 

 

Genkender du nogle af ovenstående symptomer, anbefales det at søge hjælp hos en terapeut eller coach, der har erfaring med rygning og rygestop. På den måde kan du genfinde en balance i din krop og slippe den dårlige vane - kvit cigaretterne og bliv en bedre og sundere version af dig selv!

Hjælp til rygestop

Drømmer du om at kvitte smøgerne og blive røgfri - men frygter rygeafvænningen og abstinenserne? At stoppe med at ryge er typisk forbundet med både fysiske og psykiske rygestop symptomer, hvilket kan være en hård kamp at kæmpe alene. Ofte påvirker rygningen ens omgivelser, hvilket gør, at din familie, venner eller kollegaer kan være en stor motivation til dit rygestop. Her, på GoMentor.dk, har vi samlet flere mentorer, der alle har erfaring med et rygestop, og som gerne vil hjælpe dig, så snart du har brug for det. Du kan finde vores mentorer nedenfor. Her har du mulighed for at aftale sessioner med din terapeut eller coach samt online terapi og coaching, så du kan få hjælp til at blive røgfri, hvor og når du har behov for det.

Få hjælp til rygestop

Bettina Østrand Glennie Grønne Pernille Louise Salling Zenna Grundtvig
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.