Overbevisninger og værdier

Skrevet d. 3-10-2021 14:49:57 af Rebekka Lund - Psykoterapeut, Stresscoach

Overbevisning og værdier

Jeg har set lidt nærmere på mine værdier. Det som er vigtigst for mig. Hvad er ” livets regler ” for mig? Og hvad er det jeg kan lære af og hvad jeg selv lære mine omgivelser. Hjemme hos mig er det jo vigtigt at arbejde hårdt, arbejde mange timer, og være super dygtig - det er her jeg får min anerkendelse, det er her jeg kan få kærlighed og opmærksomhed. Det betyder også at svaghedstegn som at det kan jeg ikke klare, eller det er for uoverskueligt virker ikke. Jeg viser ikke sårbarhed andet end med modstand, og derfor er det jo udelukkende at sende en tåre ned af kinderne.


Men mine omgivelser derimod, må jo gerne vise deres sårbarhed, og selvfølgelig må min datter gerne græde og være ked af det så længe jeg kan trøste hende.


Men til min store overraskelse sagde hun en dag til mig; Jamen mor jeg har aldrig set dig græde hvorfor skal jeg så. Tja, det er vel egentligt et godt spørgsmål men jeg reagere med at selvfølgelig har du det, hun er 14 år det må hun da have gjort. NEJ det har hun ikke. Har jeg så set min mor græde NEJ aldrig, har jeg set morfar græde NEJ, det er da helt udelukket.


Her må vi forstå at vi giver de værdier og overbevisninger som vi har taget med os fra arven, gives videre til vores børn.


Det er jo min mor der har haft fjernbetjeningen, hun ved bedst. Jeg har gemt mig bag hendes valg. hun har styret min barndom, mine teenage år, og dele af mit voksent liv, ligesom min morfar altid har været min mors klippe, men også den tungeste sten for hende. Han er mit idol, hvad morfar siger er lov og ret. Den sejeste mand i verden. Han er overhovedet i familieklanen.


I fortiden har netop disse overbevisninger været vigtige, min mor og min morfar har jo netop kunne fortælle mig hvad jeg har kunnet og hvad jeg ville kunne i fremtiden. Det de har sagt, har været den sandhed jeg har været overbevist om var rigtig, uden selv at stille spørgsmål.


Når vi så snakker de værdier der er vigtige for mig i dag, sådan overordnet set, er det bedste ord balance.


Det er blevet meget vigtigt for mig at der er balance i tingene. At der er en god fordeling, hvor JEG er tilfreds og mine omgivelser er tilfredse, men i nævnt rækkefølge.


Jeg skal kunne være nærværende i det jeg gør om det er familiemæssigt eller arbejdsmæssigt. Jeg skal være glad hver dag. Være fyldt op med kærlighed og rummelighed, så jeg kan være med til at præge min hverdag med alle de gode ting den kan bringe. Det skal være med til at skabe den forståelse der skal til for hvorfor vi gør os de valg vi nu engang tager, om jeg så er enig eller ej.


Jeg har en overbevisning om, at anerkendelsen, styrken og roen bag vil komme af sig selv. Hvilket udvikling og friheden også vil gøre.


Så når jeg ser på mine værdier og overbevisninger, skal de listes op i denne rækkefølge:

• Balance

• Nærvær

• Kærlighed

• Glæde

• Anerkendelse, Styrke, og Ro

• Udvikling og Frihed


Hvordan skal jeg så nå derhen.

Det område jeg er størst udfordret på er balance mellem familieliv og arbejde. Det lyder lidt hårdt når jeg siger at mit arbejdsliv har fyldt måske 85 % af mig og min tid, men det er jo det jeg har lært, det jeg har taget med mig fra arven. Og det er jo ikke fordi jeg IKKE ELSKER min familie, for det gør jeg jo. Derfor er det jo også vigtig at lave om på det. Med hjælp fra min fantastiske mand, som støtter mig når jeg er ved at falde tilbage på gamle mønstre, kommer sværdet i brug. Det betyder i praksis at der er lavet aftaler om at når jeg “normalt” ville ringe og “spørge om lov” til at tage ekstra arbejde, at jeg selv siger fra. At hvis jeg så alligevel tager ekstra arbejde ind skal den tid som går fra, erstattes på et andet tidspunkt, sådan at der igen er en balance. Så i dag er der familietid og arbejdstid.


Bed om hjælp, find dine ressourcer frem og støt dig til mennesker der kan hjælpe dig med at få fjernbetjeningen tilbage.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.