Lidt om at være sensitiv

Skrevet d. 5-5-2020 09:16:40 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler

Hver 5. dansker er særligt sensitiv.

Særligt sensitive har et mere veludviklet nervesystem, hvilket betyder, at man mærker andre menneskers sindsstemning tydeligt. Man mærker, hvordan andre mennesker har det.

Særligt sensitive har en tyndere skillevæg mellem bevidst og ubevidst. De har derfor lettere adgang til ubevidst materiale, hvilket bliver tydeligt i vores kreativitet og i vores drømmeliv.

Mange særligt sensitive tror på, at der er en større sammenhæng, som de er en lille del af. De tror på noget, der er større end sig selv. De har typisk en ærefrygt for naturen og et godt forhold til dyr og planter. De bliver faktisk ladet op, når de er sammen med dyr og befinder sig i naturen.


70 % af alle særligt sensitive er indadvendte, mens 30 % er udadvendte.

Med indadvendt menes, at man har et rigt indre liv.

Særligt sensitive har ofte et lavt selvværd og vil derfor som kompensation arbejde hårdere end andre og blive meget dygtige inden for forskellige områder. Så der er en stor selvsikkerhed på det professionelle plan og samtidig en dyb usikkerhed på det indre plan. Høje standarder kompenserer for det lave selvværd. For at lukke af for indtryk kan det hjælpe, at have solbriller på, eller gå med hat eller hue. Det kan også hjælpe, at have høretelefoner på med noget afstressende musik.

For særligt sensitive er det utroligt vigtigt, at de lader deres indre batteri op, da de ellers bliver overstimuleret og hermed bliver en rigtig dårlig udgave af sig selv. Øvelser, hvor åndedræt og krop følges ad, virker meget effektivt. Et lille hurtigt skænderi kan for nogle virke forfriskende, men for en særlig sensitiv har det en pris hver gang. Deres nervesystem kommer ud af balance, og de kan efterfølgende bruge lang tid på at komme i balance igen.

DERFOR er det vigtigt at bruge redskaberne, som du har fået udleveret, Hjertemeditation, Healingcode, Hjerteboomerang etc.

At såre andre, gør så ondt på en særlig sensitiv, fordi de har svært ved at ignorere andres smerte. Det går dybt ind og giver skyld og skam følelser, hvis de ikke er bevidst om det.

Jeg anbefaler dig følgende litteratur omkring særlig sensitivitet:

“Elsk dig selv” af Ilse Sand

“Særligt sensitive mennesker” af Elaine N. Aron

Citat fra Ilse Sands bog: “Jeg kan nu forstå, hvorfor mit liv ser ud som det gør, og hvorfor jeg tænker, som jeg gør. Det er en enorm lettelse og befrielse at vide, at jeg bare er særlig sensitiv - og ikke svag eller ved at blive skør. Det har givet en frihed at få tingene puttet i de rette rammer.


Og jeg kan nu meget bedre navigere rundt i min verden uden at give mig selv dårlig samvittighed over at må sige fra overfor flere ting”.


De mest kendte træk er:

• Vi har et meget aktivt indre liv.

• Vores nervesystem er mere åbent end hos andre.

• Vi er fødte “observatører” dvs. at vi aktivt observerer det, der sker i vores omgivelser.

• Vi er gode til at fordybe os i et bestemt emne.

• Vi er ofte de fødte terapeuter, vi virker magnetisk tiltrækkende på andre pga. vores evne til at koncentrere os, at være nærværende samt at kunne komme med brugbare løsningsforslag.

• Vi har brug for tid til at tænke, før vi taler.

• Vi kan ofte blive overvældede af at være sammen med mange mennesker i længere tid af gangen.

• Vi trives rigtigt fint i vores eget selskab.

• Vi har en meget veludviklet intuition og vi fornemmer hurtigt, hvordan andre har det.

• Vi udtrykker os som regel bedre på skrift end på tale.

• Vi kan have svært med høje lyde, skarpt lys og stærke dufte.

• Vi kan virke “stille”, men fang os omkring et emne vi er passionerede omkring og vi kan tale om det i timer.

• Vi synes overfladisk small talk er lidt spild af tid, men vi elsker lange dybe én-til-én samtaler.


10 gaver ved at være særlig sensitiv.

1. Vi er åbent sindede. Som særlig sensitiv, har vi et helt naturligt åbent sind over for de oplevelser, som livet giver os. Vi oplever ofte kunst, musik, naturen, kærligheden og samvær med andre mennesker på et meget dybt plan.

2. Vi har stor selvindsigt. Vores indsigt i og omkring os selv er tit meget stor. Det er en kæmpe fordel, når det kommer til at håndtere stress, og når det handler om vores egen personlige udvikling.

3. Vi er kreative og gode til at skabe. Vi har en helt speciel evne til at skabe, og vi har en evne til at skabe nye ting. Vi er kreative på mange forskellige niveauer og måder…vi tænker tit “ud af boksen”, og vi bruger evnerne på det, både privat og på vores job.

4. Vi er mestre i fordybelse (Og vi elsker det!) Vi kan gå i dybden med et specielt område, og det kan vi gøre i lang tid, uden at kede os. Og fordi vi har den fordybelsesevne, så kommer vi tit frem med meget originale og innovative idéer til det område, vi har fordybet os i.

5. Vi har en fleksibel tankegang. Vi er også kendt som “fritænkerne”. De normer, der gælder i vores omgivelser, lader vi os ikke begrænse af, og vi er rigtig gode til at sammensætte og kombinere forskellige typer af tænkning, trosretninger og overbevisninger.

6. Vi er selvstændige. Kun ca. hver 5. af os er særligt sensitive og vores karaktertræk gør, at vi adskiller os fra resten af befolkningen på forskellige måder. Men det gør os bare mere selvstændige, og den her selvstændighed udvikler sig som regel mere og mere, jo ældre vi bliver. Vi bliver som regel også bedre til at stå ved os selv og vores selvstændighed jo mere vi arbejder med os selv. Vi vælger tit at gå en anden og anderledes vej end de fleste.

7. Vi er meget omhyggelige, og vi har en evne til at se de helt små detaljer. Fordi vi opfanger og bearbejder de fleste ting på et dybere plan, så har vi ofte en formidabel evne til at være opmærksomme på de helt små detaljer ..... og især inden for de områder, vi interesserer os for, og som optager os.

8. Vi har en stor indlevelsesevne. Vi forstår andre mennesker på et dybere plan. Ofte behøver vi slet ikke ord for at fornemme, hvordan andre har det. Vi mærker simpelthen energien fra andre og tuner hurtigt ind på dem og fornemmer meget præcist, hvordan de har det. Det er en fantastisk evne at have, og især hvis vi arbejder med mennesker. Dog skal det lige tilføjes her, at det kan medføre overstimulation hele tiden at suge alle de her informationer til sig som en “følelsesmæssig svamp”.

9. Vi tager ansvar. Vi er meget ansvarsbevidste over for vores egne følelser og handlinger såvel privat som professionelt. 10. Vi er arbejdsomme. Vi er vant til at gøre en ekstra indsats, fordi vi hele tiden skal forholde os til vores omgivelser, der kan virke overstimulerende på os. Har vi først sat os et mål, så opnår vi det også, tit fordi vi er så arbejdsomme og gør os store anstrengelser for at opnå det.


Med de her dejlige fordele og evner, der lige er ridset op, følger også et ansvar for at udnytte og bruge dem.

Som særligt sensitive har vi EKSTRA gode muligheder for at skabe et godt liv for os selv. Når vi er i de rette omgivelser, så er vi som fisk i vandet, og vi er ofte mere positive end gennemsnittet, fordi vi er så åbne. De her fordele skal du se som ressourcer, du kan trække på, men du bliver nødt til at trække dem aktivt frem og bruge dem.

De er alle potentialer, så du har et ansvar for selv at bruge og udtrykke de evner og potentialer du har, som særligt sensitiv

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.