Hvad sker der egentlig i kroppen, når vi oplever stress?

Skrevet d. 5-11-2019 11:47:51 af Tina Nielsen - Coach, Mentor, Mentaltræner, Stresscoach

Måske har du tænkt over, hvad det egentlig er der sker i kroppen, når vi påvirkes af stress? Hvilke hormoner der udskilles i kroppen, og hvordan det påvirker dig på kort og langt sigt? Det kan du blive klogere på i dette indlæg.


Positiv stress - adrenaliner

Det kan gøre en forskel om vi oplever stressen som positiv eller negativ. Hvis vi oplever en stresset situation, som positiv, hvor vi har kontrol over situationen, og måske endda oplever det som en god udfordring, så udskiller kroppen adrenaliner, så vi er ”kampklar”. Det sker via binyrerne, som sørger for at tilføre kroppen adrenalin og noradrenalin.


Kortisol er "skurken"

I den modsatte situation, hvis vi i stedet ikke kan overskue situationen, og oplever en stresset situation som negativ og truende, så udskiller vores krop i stedet for kortisol.

Kortisol er ”skurken” fordi hormonet på lagt sigt skader dig mest.

Kroppen udskiller det, når vi har en udefinerbar trussel. Kortisol produceres i store mængder ved vrede, frygt og for lidt søvn.


Hormonet er uskadeligt over en kort periode – her hjælper det faktisk kortvarigt med hurtig sårheling og bedre immunforsvar.


Men hvis kortisol er for lang tid i kroppen, så begynder det i stedet at nedbryde dit immunforsvar. Måske kender du situationen med at du har haft meget travlt op til en ferie, så snart du har mulighed for at puste ud og give kroppen ro, så bliver du syg med forkølelse eller influenza. Eller efter en eksamensperiode, så rammes du af sygdom. Der er lavet flere studier og evidens på dette område omkring immunforsvaret og stress.


Søvnen påvirkes

Når vi er stressramte så sover vi ofte dårligere og får for lidt søvn. Kortisol gør at vi føler os udmattet, og vi kan have svært ved at slappe af.

Kortisol gør også, at vi får sværere ved at sove hele natten. Ofte gør kortisol dét, at du vågner ved 3-4 tiden om natten, hvor kortisolproduktionen er størst, og kan have svært ved at falde i søvn igen.

Derfor er der god grund til at tage stress alvorligt, og komme ud af stressen, så kortisolproduktionen mindskes.


Endorfiner - du fornemmer ikke faresignalerne

Et andet hormon som også udskilles ved stress, er endorfiner. Du kender det måske fra hård træning, det kan være en hård løbetur. Så får du en følelse af lyst og energi, fordi der tilføres endorfiner til kroppen. Endorfiner gør at hjernen ikke i samme omfang mærker smerte (og du kan løbe lidt længere).


Overfører vi det til stressede situationer, betyder det, at du ikke vil fornemme de faresignaler, der er forbundet med de stressede perioder. Derfor er det også nogle gange vores omgivelser, der først spotter, når stress er kommet for tæt ind på livet.


God grund til at lære din stress at kende

Med den viden du nu har om stress, så giver det god mening at lære din stress at kende. Det første er, at du reelt skal opdage stressen, hvor du mærker signalerne i og på din krop. På den måde får du en større kropsbevidsthed, lærer dine signaler at kende, ser mønstre og årsager og vigtig også at reagere på årsagerne. Læs nedenfor hvordan du gør. 


Stressdagbog

Mit råd er at lave en logbog – en slags stressdagbog over

  • Hvad mærker du? (F.eks knugen i maven)
  • Hvad udløste det? (F.eks dine tanker, om alle dine opgaver, alt det du skal nå i dag)
  • Løsning? (??)

Det kan godt være du ikke lige kan finde løsningen med det samme. Men det er vigtigt at notere ned med det samme, hvad du mærker, og hvad der udløste det.

Det kan også være du har brug for en coach, til at hjælpe dig med at se mønstre og løsninger sammen med dig. Du er altid velkommen til at kontakte mig, så hjælper jeg dig videre. 


Effektiv afstresning

Når du har lavet dette detektivarbejde, så handler det om at komme i gang med en effektiv afstresning, hvor du dels minimerer din stress, og sørger for fysisk + mental afstresning, så du kan blive stressfri igen.


De bedste hilsner fra Tina. 

Læs mere om: Stress Søvnproblemer

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.