Har du været sygemeldt med stress og skal tilbage på arbejde igen?

Skrevet d. 22-9-2019 21:33:03 af Birgitte Behrendt Kutter - Coach, Stresscoach

Når man har været væk i længere tid fra arbejdet sygemeldt med stress, kan det føles helt uoverskueligt, når man skal tilbage igen. Forhåbentlig har du fået god hjælp undervejs af en psykolog eller stress coach. Forhåbentlig er din arbejdsgiver også indstillet på, at du kommer i gang stille og roligt. Så har du et godt udgangspunkt.

Men den første dag du skal træde ind ad døren igen og se dine kolleger i øjnene, har du nok allermest lyst til at vende om flere gange på vej hen til arbejdet. Følelserne er meget blandede - mange oplever skam over, at have været sygemeldt og de føler, at de har svigtet deres kolleger. Tankerne hober sig op og den kommende arbejdsdag føles helt uoverskuelig. Stop op. Træk vejret. Dybt. Hjernen kan løbe afsted med en og bygge et scenarie op, som slet ikke har hold i virkeligheden.

Hvad nu hvis dine kolleger faktisk glæder sig til at se dig igen? At de fuldt ud forstår, at det har været nødvendigt for dig at trække stikket? Og at ledelsen har fået øjnene op for, at noget er helt galt, når en pligtopfyldende og vellidt medarbejder som dig er blevet sygemeldt med stress? Når en medarbejder går ned med stress, peger pilen på den nærmeste leder. Han/hun har ikke været opmærksom nok på medarbejdernes trivsel og har overset nogle vigtige signaler, som du sandsynligvis har givet op til selve sygemeldingen. 

Vær nænsom ved dig selv og lad være med at være for optimistisk mht. hvor hurtigt du kan gå op i tid. Du har sandsynligvis fået nogle anbefalinger med fra din læge, stress-coach eller psykolog, om hvordan du langsomt trapper op i tid. Tommelfingerreglen er, at du skal have energi, når du kommer hjem og ikke falder sammen som en sæk kartofler, når du træder ind ad døren. Så har du trappet for hurtigt op. Typisk går der 3-4 måneder, før man er oppe på fuld tid igen.

Du er gået igennem en svær periode i dit liv, men du har lært noget meget vigtigt, som du kan bruge konstruktivt resten af dit liv. Når du mærker stress-signalerne, så er det fordi din krop har noget vigtigt at fortælle dig og det skal du lytte til.
Læs mere om: Stress Arbejdsstress

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.