Har du overvejet dit tilknytningsmønstre? del. 1 (Tilknytning hos børn og voksne)

Skrevet d. 18-2-2019 09:41:40 af Peter Scheining - Mentaltræner, Coach, Psykoterapeut, Stresscoach, Familieterapeut/-rådgiver, Parterapeut, Traumeterapeut

En nær og stabil relation til andre er afgørende vigtig for os mennesker, særligt under opvæksten. Vi har i mange år har brug for nogen, som kan sørge for, at vores fysiske og emotionelle behov bliver opfyldt – og hvordan disse behov bliver mødt, har stor betydning for, hvordan vi senere i livet formår at danne relationer, f.eks. i et voksent parforhold.


Det er særligt relationen til den primære omsorgsgiver, der er afgørende for vores relationer i det voksne liv. For de fleste er det moren, der er hovedpersonen i de første år, og den primære omsorgsgiver vil derfor for nemheds skyld i det følgende blive kaldt moren, selvom det også kan være faren.


Man skelner mellem tre forskellige såkaldte tilknytningsmønstre eller tilknytningsstile hos spædbørn:


1)      Tryg tilknytning

2)      Utryg undgående/afvisende tilknytning

3)      Utryg ambivalent/overinvolveret tilknytningI de kommende blogindlæg vil jeg komme ind på hver af de 3 tilknytningsmønstre.


Læs mere om: Kærlighedsmønstre

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.