Ensom, men ikke alene?

Skrevet d. 5-12-2018 19:00:49 af Peter Scheining - Mentaltræner, Coach, Psykoterapeut, Stresscoach, Familieterapeut/-rådgiver, Parterapeut, Traumeterapeut

Ensom, men ikke alene?

Hvad vil det sige at være ensom? Oftest forbinder vi ensomhed med at være alene, men ensomhed er en følelse. En følelse, som godt kan være der, selvom du har mange venner, en familie og endda en kæreste. Hjernen er nemlig indrettet til at være opmærksom på fare omkring os, og ensomhed er en af de farer – og derfor giver hjernen ikke så nemt slip på den følelse.

 

At leve socialt er godt, men…

Der kan være mange gode ting i at knytte flere sociale bånd, men det er bare ikke altid nok til, at selve den indre oplevelse af at være ensom går væk.

 

Man kan gå til badminton om mandagen, strikning om tirsdagen, spinning om onsdagen, og så videre resten af ugen, men uanset hvor mange af ugens dage du er social, kan du stadig føle dig helt og aldeles ensom, selvom du står midt i et hav af andre mennesker, selvom disse mennesker er dine venner, selvom du snakker og er social med dem.

 

Og det er ikke unormalt at have det sådan. Ifølge Psykiatrifonden føler 210.000 danskere over 16 år sig ofte eller altid ensomme.

 

Når det ikke er nok at ændre på de ydre omstændigheder, altså at være mere sammen med mennesker, så er det fordi, vi skal give slip på noget, som er indeni os. Når vi gør det, bliver det muligt at give rigtigt slip på ensomheden.

 
Hænger du fast i noget?

Er der visse tanker, følelser eller sider af dig selv, du føler, du er nødt til at holde for dig selv?

Frygter du, at folk vil holde op med at kunne lide dig eller vil forlade dig, hvis du er mere ærlig overfor dem?

Eller er du før blevet forladt, og har stadig ikke har bearbejdet de følelser, det skabte i dig?

 

Tanker som disse er ofte begravet så dybt i vores underbevidsthed, at vi ikke formår at se dem.

 

Men det er vigtigt at opdage disse tankemønstre og gøre noget ved dem, for ensomhed kan ligefrem være sundhedsskadeligt. Så meget, at det er et vores største sundhedsproblemer næst efter rygning, dårlig kost, mangel på motion og uddannelse – det er altså mindst lige så slemt som effekten af overvægt.

 

Ensomheden forsvinder ikke af sig selv, og den forsvinder ikke af at gå til badminton. Det kræver en omlægning af dine tankemønstre, at du tør indrømme at du føler dig ensom og du tør række ud til andre.

 

Hvis du er en af de mange, som har denne, næsten kroniske, oplevelse af ensomhed, kan jeg hjælpe med at finde årsagen og lægge en strategi for, hvordan du kan ændre din oplevelse. Du er ikke alene, og det skal du ikke føle, at du er.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.