Dagligdagens oplevelser gør, at jeg har lyst til at dele nedenstående med jer.

Skrevet d. 2-10-2019 10:03:09 af Christin Walter - Coach, Mentor, Parterapeut, Stressterapeut, Søvnterapeut, Stresscoach, Sexolog, Familieterapeut/-rådgiver, Bio-neurofeedback behandler

Dog vil jeg på forhånd sige til dem af jer, der tør og vælger at læse videre, at det er skrevet fra et fordomsfrit hjerte i kær-lighed og med et håb om, at vi tør blive bedre til at stoppe op.

 

Det handler om afhængighed.

Afhængighed af arbejde, mad, sex, narkotika, perfekthed, shopping, fysisk aktivitet, Facebook'ing, socialmedia'ing, spil eller enhver adfærd/aktivitet, som ikke bare kan slippes uden kamp.

 

Min oplevelse er, at det ikke er afhængigheden, der er ikke problemet. Afhængigheden er løsningen på problemet. Altså en symptombehandling på årsagen.

 

I min optik er afhængighed, hverken en sygdom eller et valg.

Det svarer mere til at sige: "Jeg er ikke god nok". Eller sidder vi fast i adfærdsmønstre af den art, forsøger vi i overført betydning at løbe væk fra os selv, ikk? Hvor mange ser I på date, der stadig gemmer sig bare mobilen i stedet for at være tilstede i nuet?

 

For vi har ikke lyst til at have kontakt til vores følelser.

Det er altså vigtigt at forstå, respektere og mest af alt acceptere, at det er en kompleks proces, der manifesteres i enhver adfærd, hvor en person får lindring på kort sigt og negative konsekvenser på lang sigt, og personen er ikke i stand til bare at stoppe.

 

Noget, som vi tror på, kan huske, siger eller gør, (altså en programmering/overbevisning), er for smertefuldt for os at være i. Derfor spiser vi for meget, drikker alkohol i STORE mængder, ryger, "er i en anden verden = fx online", dyrker tvangspræget sex, søger konstant adrenalin kick, løber ekstremt, tager piller, bruger penge vi ikke har, tiltrækker os voldelige kærlighedsforhold osv.

Først tror jeg, at vi er nødt til at forstå det behov, der findes hos os selv, for at ty til den slags tvangsprægede handlinger. Samt en forståelse af, at det er nødvendigt at give slip på eller dække det behov, før vi kan ændre adfærd. For under hver adfærd ligger en følelse, og under hver følelse ligger et behov.

 

 "Programmeringen" er ikke selve oplevelsen eller hændelsen, det er det, der sker indeni dig (i din følelsesmæssige bevidsthed) på grund af oplevelsen(-erne).

 
"Programmeringen" sker inde i dig, den lagres der via komplekse systemer fra de tre centre i hjernen over vores cortex, ned i kroppen via nervus vagus og huskes på celle plan i vores følelsesmæssige bevidsthed.

 

Det der er fælles for oplevelserne uanset om det er tidlige barndomsoplevelser eller senere, om de er fysiske, følelsesmæssige, verbale, seksuelle overgreb; ens for dem alle er: en form for frygt og et bidrag til selvhad; en følelse af ikke at være god nok/ ikke være værd at elske ol.

 

"Programmeringen" former og begrænser verdenen. Det er meget svært at være i nuet. Det afbryder én fra andre folk og sig selv . Ens liv passerer uden man egentlig lever det. Altså man bliver én af de 9 (ud af 10) på dødslejet, der i dag fortryder deres måde at have leve livet på.

 

Her vil jeg mene, at det er vigtigt at huske på forskellene fra os selv, når vi taler om menneskers adfærd og aktivitet.

 

Vores liv leves gennem tid. Kontekst former og definerer os og det stopper aldrig før vi dør. Lad os møde det med respekt og nysgerrighed?

 

Hvordan bryder man det... der er flere veje afhængig af afhængighedens dybde og art.

 

Ærlighed, vilje til at tilgive, kærlighed til én selv og villighed til at turde leve livet kan være hjælp til at så og give mennesker med misbrugsadfærd mulighed for at gøre op med  mønstret. Det kan være og er for mange med afhængighed en lang rejse at turde give slip på trygheden i misbruget og have tillid til livets proces (igen)(jf. baby).

 

For så længe vi tror, at verden ikke er et trygt og sikkert sted; men at mennesker og situationer lurer på at "få ram på" os; er det den tro, som er vores virkelighed ("programmering").

 

 I kær-lighed deler jeg et par øvelser, som ikke passer på alle, da vi alle er unikke individer.

 

Givslip

Dybe (helt ned i maven) vejrtrækninger 2 x 2 minutter dagligt - morgen og aften i en balance af 6/6 sekunder; ved indånding bliver maven stor og modsat ved udånding.


Skriv fokus sætninger som fx: "jeg er røgfri" eller "jeg giver slip på konstant-mobil-tilgængelighed nu"; sætningen SKAL være i nutid og positiv formuleret. Denne kan du også sige højt til dig selv foran spejlet med følelse eller bare flere gange dagligt.

(Nutid er ekstrem vigtig, da du så arbejder på celle plan).

 

Denskjulte

Skriv en liste med 10 af de hemmeligheder du aldrig har fortalt andre, der er i forbindelse med din afhængighed.

Fx: "overspiser du, har du prøvet at spise fra skraldespanden", "ryger du, har du taget andres skodder fra askebægret", "brugt af familiens velfærd for at dyrke dit ludomani".

Vær fuldkommen ærlig og åben.(ikke for min skyld!)

 

Hvordan har du det nu?

Find din "værste" hemmelighed.

Visualiser dig selv i den pågældende kontekst og ELSK dette menneske.

Giv udtryk for din kærlighed, hvor højt du elsker ham/hende og TILGIV.

Lav gerne spejlarbejde her: sig til dig selv foran spejlet (med følelse og øjenkontakt): "jeg elsker dig ligesom du er og jeg tilgiver dig".

 

- og træk vejret!

 

Dinfamilie

Lad os besøge din barndom og få svar på de følgende 7 spørgsmål (byt gerne mor rundt med far, bedsteforældre eller andre relevante voksne - og de behøver IKKE være biologiske!):

  • Min mor tvang mig altid til...
  • Det, jeg virkelig ønskede hun skulle sige, var...
  • Det, min mor i virkeligheden ikke vidste, var..
  • Min mor sagde til mig, at jeg ikke måtte...
  • Hvis blot min mor havde vidst...
  • Jeg ville ønske, at jeg kunne have fortalt min mor...
  • Mor (mormor, far etc.), jeg tilgiver dig, at du...

Ofte oplever jeg folk sige, at de ikke kan nyde livet pga. noget de har oplevet tilbage i tiden.


(Spørg dig selv: "er jeg et offer?")

 

Dette er fortid, og det eneste vi opnår her, er at såre os selv ved at fastholde den. Samt en fornægtelse af at leve i nuet. Men fortiden er forbi. Nuet er det eneste øjeblik, der kan opleves. Som der er mange kloge hoveder, der har udtalt. "Lever du ikke nuet, lever du ikke livet!"

 

Fortiden
  1. Skriv de ting ned, du er villig til at give slip på.
  2. Spørg dig selv, hvor villig du er til at give slip? BEMÆRK dine reaktioner!
  3. HVAD skal du GØRE for at give slip på tingene? HVOR villig er du til at GØRE det?


Dette er, som en forårsrengøring, hvor du rydder din bevidsthed for fortidens efterladenskaber. Hvor du giver slip på din følelsesmæssige binding til dem. Tillad minderne bare at være minder. Tænk på din påklædning i første klasse; det er også et minde; som ofte ikke har en tilknytning -- og på samme måde kan vi vælge, det er med alle vores fortids begivenheder. Jo mere vi slipper fortiden, jo mere frihed får vi; til at nyde nuet og skabe en GLAD fremtid. Vi behøver ikke at blive ved med at straffe os selv pga. fortiden.

 
(TILGIV dem som gjorde dig ondt på den ene eller anden måde; de vidste ikke bedre!)

 

Selvaccept

I afhængighed og misbrugsadfærd er (selv)had oftest trumfkortet.

Denne lille og nemme øvelse har hjulpet mange mennesker og resultaterne er formidable.


Den første måned, hver gang tanken eller følelsen kommer til at huske afhængigheden siger du til dig selv: "jeg elsker og anerkender mig selv". Bare gør det 3-400 gange om dagen. Og NEJ det er ikke for meget! Når du er bekymret, beskæftiger du dig MINDST ligeså mange gange med dit problem. Lad : "jeg elsker og anerkender mig selv" blive til dit nye vågne og bevidste mantra, noget, du siger til dig selv igen og igen næsten uden pause.

Når du siger en sætning som denne, kalder det med sikkerhed alt op i bevidstheden, som er i strid med den. Den første negative tanke, der måtte komme er fx: "hvordan kan jeg elske og anerkende mig selv?", "hvordan kan jeg det, når jeg lige har spist ungernes slik" osv. '

SÅ er det nu du får styr på bevidstheden. Denne tanke tillægges IKKE noget betydning. Se blot på den som den er; en tanke; en anden måde, der sikre, at du bare sidder fast i fortiden.

Sig: "tak, fordi du meldte dig. Jeg har giver slip på dig. Jeg elsker og anerkender mig selv." Er der tanker som gør modstand, får de kun magt over dig, når du vælger at tro på dem.

 

HUSK: du er ikke dine tanker.

 

Kohærens
Alle processerne kan styrkes ved, at trække på underbevidsthedens styrke, start med at "væk" den op ved at lave balanceret vejrtrækning to x to minutter daglig; morgen og aften. 6 sekunder ind og 6 sekunder ud er målet, maven bliver stor ved indånding og flad ved udånding. Og mærk forskellen efter bare 10 dage!

Alvorlige typer af misbrugsadfærd har rigtig positive oplevelser med 12- trinsprogrammet som bl.a. Anonyme Alkoholikere (AA) bruger, her får man hjælp til at gennemgå de vigtige forandringer.

Med taknemmelighed
Christin Walter   

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.