Coaching og mindfulness - samtidig?

Skrevet d. 23-1-2020 11:48:26 af Nanna Tofte - Coach, Mentor, Mindfulness instruktør

I lang tid betragtede jeg mindfulness og coaching som to meget forskellige modaliteter, man kunne dyrke hver for sig.

Den feedback, jeg får fra mine kunder taler for sig selv. Sammensmeltningen mellem de to kan noget ret genialt. Det kan give indre tryghed, ro, følelsen af at stå sikkert på sit fundament, ren kontakt til sit indre barn med mere.

For en del år siden gik jeg i et terapiforløb. Når terapeuten spurgte mig om noget, prøvede jeg at 'regne ud', hvad hun ville have mig til at svare.

Det var først, når hun foreslog at vi lavede noget kropsarbejde, eller hun bad mig om at lukke øjnene, at jeg kunne svare fra et mere ægte sted i mig. Fri for at prøve at regne den ud.

Måske kender du den blufærdighed, der kan opstå, når man sidder over for en behandler, terapeut eller psykolog. Jeg oplever, at de unge, jeg coacher, er glade for den lille pause det er at lukke øjnene og få kontakt med åndedræt og det indre landskab.

Når vi får lov at lukke øjnene og konsultere vores indre landskab under en coaching eller terapisession, får vi de dybere lag af os selv aktiveret. Det er befriende ikke at skulle tage stilling til coachens eller terapeutens trøje, blik eller billede på væggen. Det er befriende ikke at være 'ovre i den anden'. Det kan man sagtens lære ikke at være også med åbne øjne. Men hvis man har en tendens til at være 'ovre i andre' (at ville leve op til omgivelsernes forventninger), er det rigtig godt at få lov at lukke øjnene. 

Der er også en anden grund til at coaching og mindfulness virker ret enestående sammen. Al forskning, der er begået i mindfulness, viser at det giver en øget ro, en styrket balance og et bedre overblik. Det kan gøre os bedre til at navigere i stressede situationer, fordi vi lærer at abstrahere fra tankernes katastrofemeldinger og bevare et fokus på her og nu, vores krop og vores vejrtrækning. Når alle de kvaliteter bliver bragt ind i en coachingsession, kommer der svar fra et dybere sted, end hvad man umiddelbart kan tænke sig til mentalt.

I vores indre landskab finder vi også guldgruberne fulde af alt dét, vi kan tilbyde verden. For det vi kan tilbyde verden ligger lagret i vores erfaringer. Hvad du har gået igennem af smerter og glæder, lagrer sig som både smertefulde og glædelige aspekter i dig. Coaching handler om at hjælpe dig i retning af dine mål, men det gøres kun ved at afdække dine iboende ressourcer. Det er jo dem, du skal bruge for at nå dine mål. Og iboende ressourcer handler om alt andet end hvad der står på dit CV. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.