Bliv venner med din præstationsangst

Skrevet d. 1-11-2021 09:41:57 af Trine Bastian - Business coach, Coach, NLP Practitioner

Præstationsangst - frygten for at fejle under en præstation kan manifestere sig på forskellige måder. Èn af dem som rigtig mange mennesker kæmper med er tale i offentlige rum.

Frygten for at præsentere i større og mindre forsamlinger er helt normalt, og undersøgelser viser at op mod 75% af alle mennesker frygter tale i offentlige rum i forskellig grad. Selvom det er noget som mange mennesker føler er der dog tabu forbundet med det. Det skyldes at tale og kommunikation er en vigtig kompetence på arbejdspladsen i dag, og tit synes man alle andre gør det godt, og ikke virker nervøse. Netop nervøsiteten er noget som mange som mange gerne vil skjule fordi det opfattes som pinligt at være nervøs, og angsten for at tale og holde præsentationer er derfor ofte forbundet med tabu. 

Første skridt er erkendelse og accept af, at det er sådan man har det. Alt for ofte tror vi nemlig at vi er alene med den frygt, og vi prøver at skjule den. Vi siger nej til muligheder som involverer tale i offentlige rum, og bilder ofte os selv ind at det alligevel ikke er vigtigt. 

Tanker som at du ikke er god nok, at det nok ikke er så interessant det man har at sige, eller at andre har mere at byde på er typiske tanker som holder en tilbage. Men hver eneste gang vi holder os tilbage, bekræfter vi den indre dommer, og giver næring til den onde spiral. 

Derfor - bliv venner med din angst. Accepter at det er en del af dig, og beslut dig for at du ikke vil lade den bestemme over dig, og afholde dig fra at vise verden hvem du er, og hvad du har at byde på. 

Når først du ejer præstationsangsten bliver den lettere at arbejde med, og du sparer unødig energi på at prøve at skjule det. 

Gå så i gang med at "tage tyren ved hornene", og tag små skridt for at komme ud af komfortzonen. Din forandring kommer ikke på én dag, men ved hjælp af små skridt, og små handlinger, hvor du langsomt bygger dig selv, din erfaring, og din selvtillid op som taler op.

Gør det til et projekt du taler åbent om med udvalgte sparringspartnere, og ros dig selv for dine fremskridt. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.