9. dec. Minder

Skrevet d. 9-12-2020 09:32:48 af Sasja Iza Christensen - Psykoterapeut, Kropspsykoterapeut, Traumeterapeut, Familieterapeut/-rådgiver

På mærkedage og højtider kommer minderne frem. Minder fra tidligere år, samme tidspunkt.

Stemningen især, og følelsen indeni kan genkaldes i kroppen og i billeder. De oplevelser, der gjorde særligt indtryk fordi de var særligt dejlige eller særligt ubehagelige, huskes bedst.

Og var det noget som gentog sig, kan vi danne en fortælling som ”det var ALTID super hyggeligt til jul og det sneede altid da jeg var barn”, selvom det måske ikke var sådan hvert år . Det gør vi fordi, vi som mennesker altid søger at skabe mening og sammenhæng i det vi oplever. Det giver os en måde begribe verden og livet.

Og hvorfor er det, at den ene dårlige oplevelse oftest trumfer alle de mindre dårlige oplevelser, i vores hukommelse?

Af alle de juleaftener jeg har været vært for i vores hjem, husker jeg tydeligst den gang hvor jeg på vej fra køkkenet til det fine julebord, tabte julepatéen på gulvet og en skylle af pinlighed strømmede igennem mig.

Den dårlige oplevelse står tydeligst fordi vores hukommelse først og fremmest er indrettet til at sikre vores overlevelse, og derfor er det nødvendigt at vi husker og lærer af tidligere potentielt faretruende erfaringer.

På den måde kan vi forhåbentlig sørge for at undgå lignende episoder i fremtiden, og have bedre chancer for at overleve. For nervesystemet og det instinktive lag i os, er konflikter, dårlig stemning og pinlighed også at regne for faretruende.

Men for vores trivsel og selvbillede, er denne mekanisme ikke altid god.

Vi kan i første omgang arbejde på at fremhæve alle de gode erfaringer, og lade dem træde tydeligere frem i vores fortælling om vores barndom eller om os selv. Skrive ned alle de gange hvor det gik godt. Alle de gange hvor julen blev en god oplevelse. Alle de gange hvor du lykkedes med at sige det du ville i en forsamling. Alle de gange hvor nogen så dig og støttede dig. Alle de personer der troede på dig og var der for dig.

Må livets gode erfaringer stå tydeligere.

Bedste hilsner, Sasja

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.