Computerafhængighed

af GoMentor

Sidst opdateret 22-9-2020

Reviewer GoMentor

En far prøver at trække sin computerafhængige dreng væk fra sin bærbar computer, men uden held Hvad er computerafhængighed?

Computeren er et fantastisk værktøj, som gør livet nemmere og sparer en for en masse tid. For nogle er computeren en uimodståelig magnet, der tiltrækker dem og får dem til at bruge enorme mængder tid. Det forårsager ofte problemer i andre aspekter af deres tid, hvor det netop går hen og bliver en afhængighed. Computerafhængighed er, når en person har et overdrevent tidsforbrug foran computeren, hvilket både kan give problemer i ens forhold til andre mennesker, i ens arbejde samt forsømmelse af ansvarsområder i livet generelt. Selvom det ikke umiddelbart lyder som et stort problem, kan denne form for afhængighed dermed ødelægge en masse i ens liv og for menneskerne omkring en.

Typiske tegn på computerafhængighed

En af hovedårsagerne til computerafhængighed er især det faktum, at computeren er blevet så stor en del af hverdagen for mange mennesker. Den bruges til at komme i kontakt med andre mennesker, socialere sig via sociale medier og forummer, computerspil, shopping, indkøb af dagligvarer, skole, arbejde, til at læse nyheder og se film. Spilafhængighed spiller især en stor rolle i det at være afhængig af sin computer, hvilket primært finder sted hos børn og unge. Den kan bruges til stort set alt, hvilket netop har gjort, at den har så stor en betydning i mange danskeres liv. Det kræver således at finde en balance mellem brug og misbrug - her kan det, for nogle, være svært at finde en grænse for, hvornår man bruger computeren for meget.

Følgende kan være tegn på computerafhængighed:

  • Abstinenser – Hvis du tager dig selv i at være urolig, når du er væk fra computeren og ikke har adgang til den.
  • Tidsforbrug – At bruge for meget tid foran computeren, så man forsømmer ens ansvarsområder.
  • Tvangstanker – Hvis du føler et konstant behov for at tilbringe tid foran computeren.
  • Uærlighed – Et behov for at lyve om tidsforbruget foran computeren.

Hvis du, eller en du kender, oplever ovennævnte symptomer, kan terapi være det næste fornuftige skridt at tage. Her kan en professionel psykoterapeut hjælpe dig med at finde balancen i din brug af computeren og skabe kontrol over dit liv.

Få hjælp til computerafhængighed

Rådgivning, adfærdsterapi og psykoterapi kan for mange mennesker betyde, at de genvinder kontrollen over sit liv og kommer af med afhængigheden. Vores professionelle terapeuter er behjælpelige med at genkende faresignaler for computerafhængighed og lærer dig at gøre noget ved det, før det kommer ud af kontrol. Hos GoMentor kan vi tilbyde dette samt støtte gennem online terapi og via vores forum i samråd med andre mennesker, som oplever lignende problemer. Dette kan gøre en stor forskel i dit liv samt give dig bedre chancer for at bryde ud af dine vaner og afhængighed. Ønsker du terapi ved personlige møder med din mentor, er dette også en mulighed. Du kan se vores tilknyttede mentorer nedenfor eller søge mere specifikt via 'Find ekspert'-knappen.

Få hjælp til computerafhængighed

Frederik Engels Glennie Grønne Iben Zacho Kirsten Alstrøm
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.