Shoppingafhængighed

af GoMentor

Sidst opdateret 22-9-2020

Reviewer GoMentor

Hvornår er man afhængig af shopping?

Glad kvinde der lige har shoppet sidder foran computeren og smiler, imens hun har kortet klar til at købe nye tingEn person, der lider af shoppingafhængighed, kan ikke styre sin trang til at købe ting, vedkommende ikke har brug for. Dette forekommer især, når personen bl.a. føler sorg, bekymring og stress. Efter indkøbene oplever de en følelse af indre ro, men når de indser omfanget af deres forbrug og gæld, melder den dårlige samvittighed sig sammen med stress og bekymring, hvilket fører til en ond cirkel, hvor indkøb både trøster og skaber problemer.


Selvom shoppingafhængighed, som officielt også kaldes oniomani, ikke virker som et problem for nogle, er sandheden den, at mange mænd og kvinder, der lider af afhængigheden, oplever alvorlige og ødelæggende konsekvenser af deres købetrang. I værste fald fører det til skilsmisse, kriminalitet og gæld. Hvis du eller en, du kender, oplever en ukontrollerbar købelyst og er i tvivl om, hvorvidt det er shoppingafhængighed, så er der forskellige tegn og symptomer, du skal være opmærksom på. Hvis det skulle være tilfældet, kan du få kvalificeret hjælp til dine problemer hos de terapeuter hos GoMentor, som tilbyder online terapi, personlig rådgivning og behandling.

Symptomer på shoppingafhængighed

Symptomerne på shoppingafhængighed er en voldsom trang til at foretage indkøb, som efterfølgende fører til skyldfølelse, fordi disse mennesker inderst inde ved, at de ikke har behov for tingene. Derudover er der følgende tegn, som man skal være opmærksom på i forbindelse med shoppingafhængighed:

  • Intet budget – Mangel på budget eller manglende evne til at holde sig inden for sit budget kan være et tegn på, at shoppingafhængighed har en negativ indflydelse på dit liv. 
  • Tvangsindkøb – Hvis du ser noget, som du bare må eje, selvom du ikke har brug for det, kan være et tegn på shoppingafhængighed. 
  • Lyve og skjule ting – Hvis du tager dig selv i at lyve om dine indkøb og din økonomi, hvad enten det er for fremmede eller mennesker, du kender godt, så kan dette ligeledes være et tegn.
  • Sociale problemer – Shoppingafhængighed kan føre til en manglende evne til at bibeholde et fungerende forhold til andre mennesker.

Behandling af shoppingafhængighed

Første skridt er at indrømme, at du er afhængig af at shoppe. Hvis du kan gøre det, så kan online terapi og coaching via GoMentor hjælpe dig med at komme af med afhængigheden og leve et normalt og produktivt liv. De professionelle terapeuter og coaches på GoMentor kan tilbyde dig rådgivning og støtte, så du en gang for alle kan vinke farvel til din afhængighed. Her har du både mulighed for at aftale et fysisk fremmøde med din terapeut eller coach, afholde online videosamtaler eller tilmelde dig GoMentor 24/7, hvor du kan skrive ubegrænset med din personlige mentor.

Få hjælp til shoppingafhængighed

Frederik Engels Iben Zacho Glennie Grønne Monnieh Petersen
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.