vidste du at du kan reducere stress med dit åndedræt?

Skrevet d. 12-2-2020 11:38:51 af Inge Pedersen - Psykoterapeut

Vidste du at: De fleste af os trækker vejret i snit 20.000 vejrtrækninger om dagen. Du trækker vejret automatisk uden at tænke over det og samtidig er du i stand til at gøre noget med det. Fantastisk ikke? Ja faktisk har dit åndedræt fortjent mere opmærksomhed end du måske giver det! Uanset hvem du er og hvordan du lever dit liv, kan du ved at rette mere opmærksomhed på dit åndedræt få noget ud af det, ved at trække vejret en smule bedre, kan du få det meget bedre. Med andre ord er dit åndedræt en skattekiste for både sind og krop.

Vidste du at dine celler spiser ilt. Eksperter siger at et menneske kan klare sig uden mad i 3 uger, uden vand i 3 dage men kun i tre minutter uden ilt. Tankevækkende! Men normalt tænker vi ikke så meget over vores vejrtrækning, selvom vi bruger de hele tiden. Men åndedrættet er uden tvivl kroppens vigtigste prioritet. Hjertet slår ikke, hvis vi ikke trækker vejret, alle kropsfunktioner er afhængige af åndedrættet, altså den ilt der sendes rund i vores krop vi vores vejrtrækning. Ja man kan sige at ilt er cellernes vigtigste næringsstof og populært sagt, så skal 90 procent at vores energi komme fra vores åndedræt. Det betyder at jo bedre vi ilter cellerne i vores krop, jo bedre forhold har alle kroppens funktioner, herunder vores hjerne og krop

. Du tænker måske du trækker vejret, er det ikke godt nok – du lever jo! Men spørgsmålet er hvor godt lever du? Og hvor godt kunne din krop mon få det? Ved at fokusere på og arbejde med vejrtrækningen, kan du stimulere din krop til at være sundere, gladere, slippe stress, øge koncentrationen og få mere overskud i dit liv. En god vejrtækning kan hjælpe på fordøjelsen, den dårlige nakke og ryg bland meget andet. Du kan træne dit åndedræt ligesom du træner dine muskler. Vi trækker vejret med en muskel også kaldet mellemgulvet, vores vigtigste åndedrætsmuskel. Som hæfter bindvævsmæssigt sammen med både lunger, organer, hjerte, tarme og de dybe muskler i ryg og marv og i bækkebundens muskler som betyder at når musklen arbejder godt, så vil det påvirke alle led og muskler i området omkring ryg, mave, bækken og brystkasse. Med andre ord er der mange gode gevinster ved at arbejde med sit åndedræt.

Læs mere om: Stresshåndtering

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.