Voksne børn af alkoholikere

Skrevet d. 15-3-2019 09:14:14 af Steffen Gilmartin - Coach, Parcoach

Min far havde et alkoholproblem, som jeg hele mit liv har måtte kæmpe med. Jeg forsøgte at skjule skammen, skylden og andre følelser af usikkerhed og bekymringer. Jeg flyttede meget tidligt hjemmefra for at komme væk.

Senere i mit liv er jeg gået i terapi og fået arbejdet med ikke kun at skubbe min far ud i skyggen, men at sætte lys på ham. Jeg læste bogen "Voksen Barn  af alkoholikere" skrevet af psykolog Janet G. Woititz fra 1982. Igennem hendes arbejde med at behandle folk opdagede hun at børn af alkoholikere lider utrolig meget og hun udarbejdede en liste af ting vi ofte gør som voksne børn af alkoholikere, som jeg her vil liste op.

Siden dengang er der kommet enkelte ekstra punkter, men hendes liste holder stadig og er lige så vigtig idag. Hvis du er voksent barn af alkoholikere, stofmisbrugere og andre dysfunktionelle familier så prøv at gå igennem Janets liste og mærk efter hvilke punkter rammer dig mest.  Målet er at vi kan "arbejde med os selv i de enkelte situationer, så vi ændrer vores indgroede, livshæmmende adfærd" (citat fra bogen).

1. Voksne børn gætter sig til hvad normal adfærd er.

2. Voksne børn af alkoholikere har vanskeligt ved at gennemføre et projekt.

3. Voksne børn af alkoholikere lyver, når det vil være lige så nemt at sige sandheden.

4. Voksne børn af alkoholikere udøver nådesløs selvkritik.

5. Voksne børn af alkoholikere har svært ved at more sig.

6. Voksne børn af alkoholikere tager sig selv meget højtideligt.

7. Voksne børn af alkoholikere har problemer med nære forhold.

8. Voksne børn af alkoholikere overreagere på forandringer, som de ikke har kontrol over.

9. Voksne børn af alkoholikere søger konstant billigelse og bekræftigelse.

10. Voksne børn af alkoholikere føler sædvanligvis, at de er forskellige fra andre mennesker.

11. Voksne børn af alkoholikere er overansvarlige eller over uansvarlige.

12. Voksne børn af alkoholikere er ekstremt loyale, selvom det fremgår tydeligt at deres loyalitet ikke er fortjent.

13. Voksne børn af alkoholikere er impulsive. De har en tendens til at låse sig fast på en bestemt fremgangsmåde uden at alvorligt overveje alternative strategier eller mulige konsekvenser. Deres impulsivitet fører til forvirring, selvhad og tab af kontrol over deres omgivelser. Dertil kommer at de bruger en unødvendig mængde energi på at rydde op efter sig. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.