Ved du hvor meget overtænkning og bekymringer påvirker dit liv?

Skrevet d. 13-2-2020 16:04:57 af Maiken Harboe Skjoldborg - Coach, Mentaltræner, Mentor, Mindfulness instruktør

Rigtig mange mennesker har overtænkning og bekymringer, hvilket hæmmer dem i hverdagen. Overtænkning og bekymringer kan skyldes flere og ofte personlige årsager men kan have en stor og negativ betydning for din livsglæde.

Kender du til følelsen af at tankerne tager over, stresser dig, bekymre samt forvirrer dig?

Kender du til dårligt humør udløst ved de mindste ting? Eller at du tager dig selv i at være kort for hovedet eller få sagt ting du ikke helt mente for derefter at blive træt af din manglende overbærenhed?


Sagen er den, at vores tanker har en utrolig stor indflydelse på, hvordan du har det med dig selv, dit humør, dit overskud og dermed hvordan du fremstår ud ad til i dine omgivelser.


Vidste du, at det er muligt at slippe af med overtænkning samt mindste bekymringer?

Som så mange andre, har du helt sikkert før hørt, at du bare skal lade være med at tænke så meget, og jeg er sikker på, at du også har fortalt det til dig selv mange gange. Dette er dog ikke vejen frem.


Første skridt på vejen er at anerkende, at du bruger så mange af mine tanke-ressourcer fordi du tror, at det hjælper dig til at opnå svaret, det ønskede resultat eller måske endda undgå det, som du ikke ønsker skal ske. Med andre ord, du er ikke dum, hvad du gør er helt normalt - du skal blot have værktøjer til at ændre din tankegang.


Der er mange gode værktøjer man kan tage fat på for at komme problemerne til livs. Jeg vil klart anbefale, at du får en professionel ind over hvis du virkelig ønsker en mærkbar forandring. Du kan dog selv starte processen ved brug af følgende metoder:


1. Lad vær med at give de negative tanker opmærksomhed.

Vi mennesker har tendens til at ville analysere de negative tanker, problemet er dog, at det vi fokusere på vil vokse. Du skal derfor forsøge at distancere dig fra de negative tanker, lad dem ligge og tænk på noget godt i stedet. Det du fokuserer på, vil altid vokse. Hvis de negative tanker omhandler et specifikt problem skal denne situation selvfølgelig i medspil – i så fald se nr. 3.


2. Sæt tid af til Meditation.

Det kan virke uoverskueligt at skulle starte sådan en praksis hvis du ikke allerede har en daglig rutine men forsøg med en start på 5 minutter om dagen. Forskning viser, at når vi over en periode opnår 13 timers meditation kan der ses en positiv ændring i vores hjerner. Hvis meditation er helt nyt for dig, er du velkommen til at kontakte mig så jeg kan guide dig.

Hvis meditation virker uoverskueligt, kan du starte med fokus på en helt simpel åndedrætsøvelse. Sæt dig et roligt sted, luk øjnene, træk nu vejret ind ad næsen som om du vil dufte til en blomst. Åben nu munden og pust ud, som om du vil puste et lys ud. Fortsæt i 2 -5 minutter. Mærk hvilken ro det giver dig.


3. Hvis du overtænker grundet et problem eller et valg der skal tages, skal det løses.

Jo før des bedre! Det kan virke provokerende alt efter om du sidder med et større eller mindre problem. Sandheden er blot, at tankemylder grundet problemer, uanset størrelse, stjæler store mængder af din energi og glæde. Nogen gange kan man blive lammet i svære situationer og dermed kan hjælp udefra gøre underværker. Det kræver en stor portion mod og kan opleves som en uoverskuelig opgave men sandheden er, at der er kun få problemer der ikke kan løses.


Er det let?

Nej, men det er muligt, hvis du ønsker forandring.

Som coach og mentaltræner, arbejder jeg til daglig med hvordan vores tanker påvirker vores dagligdag, vores medmennesker samt vores livskvalitet og glæde generelt. Der er heldigvis flere metoder man kan tage i brug for at komme overtænkning til livs.

Prøv at overvej, hvordan ville det føles at have overskud i din hverdag? Hvordan ville det føles at være glad og have et stort smil på læben i hverdagen? Forstil dig hvor let hverdagen ville føles. Forstil dig, hvor dejligt det vil være når menneskerne i dit liv bliver inspireret af dig og din måde at håndtere livet på.


Som coach og mental træner, ved jeg, at det er muligt – jeg har set forandringen mange gange. Jeg ved også, hvor svært det kan være at skulle række hånden ud og starte. Jeg ved, hvor stor en forskel det kan gøre i dit liv og at det er det hele værd. Hvorfor ved jeg det? Jo, det gør jeg fordi jeg selv har gået vejen. Jeg har selv oplevet den frihed det er at lære at kunne håndtere sine tanker. Det har givet mig et helt anderledes liv, hvor jeg føler mig lettere, mere fri og ikke mindst gladere.


Det er ikke et quick-fix, forandring tager tid, kræver mod og ofte en hjælpende hånd på vejen. Fat mod, tag et lille skridt ad gangen og mind dig selv på at forandring tager tid – det første skridt er det største.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.