Usikker som mor

Skrevet d. 13-2-2022 09:49:32 af Stine Dahl - Psykolog

Som nybagt mor kan du opleve en stor følelse af tvivl og usikkerhed i forhold til at gøre det godt nok som mor. Det er helt naturligt, og det er følelser, de fleste forældre oplever.


Som mor til et lille ny spædbarn gennemgår man psykologisk en kæmpe forandring fra at være sig selv til pludseligt at skulle tage ansvar for et andet lille menneske. Et menneske som er fuldstændig afhængig af, at man tager sig af det. Moderskabet forandrer os, og det sætter hos de fleste en masse tanker og bekymringer i gang om, hvordan man er en god nok forældre.


Derfor er det også helt naturligt, at man som mor i den første tid føler sig ekstra sårbar. Råd fra venner og familier kan gøre ondt og føles som kritik, og man kan føle, at man fejler, fordi ens barn ikke vil sove, vågner hele tiden, vil ammes konstant, ikke vil spise mos osv.


Dette er der en god grund til. Et norsk studie fra 2018 har vist, at kvinders selvtillid falder i graviditeten og helt frem til, at barnet er 3 år gammel. Den lave selvtillid skaber helt naturligt en usikkerhed, som gør os mere tilbøjelige til at lytte til andre i frygt for at fejle som mor.


Selvom det kan føles svært, er det vigtigt at forsøge at sortere i de velmenende råd, og at turde stole på, at du kender dit barn bedst. Prøv på trods af den naturlige usikkerhed at lytte til din egen fornemmelse af, hvad der er rigtigt for dit barn og vær realistisk i dine forventninger til dig selv som mor, og hvad du skal kunne. Se på dig selv med kærlige øjne og tillad dig selv at mærke efter, hvad der er rigtigt for dig og dit barn.


Føler du, at usikkerheden fylder for meget i dit forældreskab? Så kan jeg hjælpe dig med at stå stærkere som mor og at finde ind til, hvad der er det rigtige for dig og for din familie.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.