Spiseforstyrret eller forstyrret spisning?

Skrevet d. 10-8-2018 20:57:17 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Er der forskel og hvori ligger distinktionen?

Der er en forskel, og med afsæt i Finn Skårderud, som er forsker og ekspert i spiseforstyrrelser, er kategoriseringen af, at have en spiseforstyrrelse når ” at tanker om mad, vægt og krop hæmmer ens livsudfoldelse og indskrænker ens livskvalitet.” (1)

Derimod vil jeg, med afsæt i egen erfaring, samt de uddannelser jeg har bag mig, at flere lider af forstyrret spisemønster eller såkaldt “madstress“, hvor at tanker om mad, vægt og krop fylder meget. Og den her adfærd og overoptagethed af mad, vægt og krop (det kan også bare være en af delene), er risikoadfærd, for at udvikle en reel spiseforstyrrelse.
For nogle starter en spiseforstyrrelse som en kur eller en voldsom livsstilsændring, der tager over og bliver styrende for ens liv. Det betyder ikke at alle der går på slankekur automatisk får et dårligt eller anstrengt forhold til mad; men derimod at en overoptagethed(forstyrret forhold til mad) kan føre til en reel spiseforstyrrelse. Og det er netop den kur mentalitet og forstyrret spisning, jeg blandt andet arbejder med.

Og det handler ikke bare om rygrad, det handler om gamle indgroede vaner og mønstrer, både med hensyn til tanker og handling. Hvis det “bare” handlede om, at tage sig sammen og sige “nu gør jeg det her”, så var der nok langt færre, som ikke opnåede deres mål.
En forstyrret spiseadfærd, indgroet diætmentalitet eller anden negativt præget tankegang omkring krop, mad og vægt, er derfor svær at ændre – især hvis man gerne vil quick-fixes. For det er som med slankekure; ikke livsvarigt.

Derimod kan man kigge på den vanlige adfærd, og undersøge hvad der ligger bag problemet. For tit så udspringer et behov for kontrol eller manglende følelse af kontrol, af noget andet. Og der kan være mange årsager til det, hvilke man (i min optik) bliver nød til at finde ud af, for at kunne ændre på adfærden.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.