Sund(ere)?

Skrevet d. 10-8-2018 20:59:14 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

På Instagram og facebook florerede der med reklamer for diverse ting, og de fleste ved nok godt, at nogle firmaer oversælger deres egne varer lidt, men hvad med når det kommer til sundhed? Er proteinbarer bedre end chokoladebarer? Og er det der ‘nye’ chokolade/Chips/slik/ med protein (og sukker, fedt etc.) bedre end det konventionelle? Det kan der kort sagt laves undersøgelser på ud fra at kigge på det enkelte produkts næringsstoffer og energifordeling, men at tage en plade chokolade og tilfører 25g proteinpulver, således at indholdet af protein er højt i den pågældende varer, fjerner ikke den originale mængde af hverken sukker, fedt eller andre indholdsstoffer, men tilfører kun yderligere protein. Det svarer til, at man tager sin plade chokolade og hælder noget proteinpulver udover, anser den sovet sundere alternativ og spiser den. (Hvilket Karoline Kelbæk så fint har haft promoveret på hendes Instagram). For mig giver det personligt ikke mening. Jeg tænker ikke at chokoladen alligvel ville udgøre et almindeligt måltid, ‘bare’ fordi den måske har et lige så højt proteinindhold som en blandet salat med lidt kylling. Det vigtige her er ikke, at folk ikke skal holde sig væk fra diverse produkter som er tilsat forskellige makronærigsstoffer, men derimod at forstå hvad det er som der i den aktuelle reklame reklameres for og derved være i stand til kritisk at vurdere, hvorvidt det pågældende produkt er noget man vil kategorisere som værende bedre eller sundere. Og måske især at få dræbt nogle myter og noget forvirring som kan opstå i sundheds -og fitnessbranchen.

Så spis den chokolade, de Chips eller det slik du kan lide, at der er tilsat 15-20g protein pr. 100g gør dig hverken slankere, har stor betydning for muskelvæksten (medmindre du spiser en del, se reference herunder) eller et bedre menneske.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.