madstress og sundhedsforvirring

Skrevet d. 10-8-2018 21:00:37 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Inden for sundhedsbranchen er der mange forestillinger og fortællinger om, hvad der er sundeste og mest rigtige at spise. Derudover er der visse anbefalinger for, hvordan eller hvornår man skal spise den. Og alt det her skaber forvirring og madstress. Ikke ret meget andet. For eksempel har jeg lige læst på en kendt “trænongs eksperts” instagram profil, at det ikke er nok at spise 600g grønt om dagen, men på den anden side skal du spise 200-300 gram grønt pr. Måltid, så du kan bedre absorbere vitaminerne. Hun havde ingen kilderferencer eller bevis på anbefaling. Jeg tror ikke umiddelbart (og har ingen referencer på), at der kan være noget negativt i at spise grøntsager om morgenen eller generelt at spise 1 kg grønt om dagen. Men besværliggørelsen og alt den tilhørende sundhedsforvirring, om hvornår du skal spise hvad, kan udlede til madstress.
Hvis du har det bedst med, at spise på en bestemt måde, undgå bestemte fødevarer eller noget helt tredje, så gør endelig det. Men, hvis du gerne vil få klarhed omkring hvad der er op og ned i sundhedsjunglen, samf få et mere afslappet forhold til mad og din krop, så vil jeg anbefale dig, at droppe alle kurer og restriktione. Det betyder ikke, at du skal spise 3 poser Haribo om dagen, men snarere at du (i henhold til min optik) skal spise hvad du vil og har brug for, i stedet for at spise hvad du mener, du burde. Og samtidig slippe alle de magiske tanker om kost og sundhed, for i stedet at fokusere på mad og den fornøjelse, der er i mad du kan lide. For du vil sandsynligvis ikke blive gladere eller lykkeligere ved at spise hverken vegansk, Palæo, undgå gluten eller efter en helt fjerde kostretning, men derimod ved at stoppe alle forbud og begrænsninger, således at du spiser efter lyst.

Og så vil jeg gerne sige, at jeg er meget glad for, at der er flere professionelle indenfor sundhedsbranchen, der hjælper med at dræbe forvirring af sundheden og eliminere madstress

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.