Skal du på kur igen?

Skrevet d. 10-8-2018 20:51:03 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Sommerferien er ved at være overstået, hverdagen kalder og måske strammer bukserne eller bare tanken om at skulle tilbage til hverdagen, efter et par uger med afslapning, mad og nydelse.

Og det er så nu at mange begynder projekt “sund krop/ tab 5 kg”.
Og det vil jeg bare lige fraråde dig, eller også så bede dig gemme min mail, for når det ikke længere virker, så er du måske klar til at lave nogle varige vaneændringer, som ikke kommer til at føles en kur eller med forbud.
Tvært imod.

 

Jeg kunne godt skrive en lang smøre omkring, hvorfor jeg ikke anbefaler kure, hvorfor kure (hverken sundheds eller slanke) virker eller prøve at sælge dig et forløb. Men ærligt, så vil jeg hellere have din opmærksomhed og få dig til at forstå, at jo mere du prøver på at kontrollere maden og vægten med restriktioner, jo større er chancen for at du ender med at tage det hele på igen og ofte faktisk endnu mere.

Men hvad skal du så gøre?

Det er i princippet simpelt, men i praksis sværere. Du skal slippe alle tanker om den kur. Du kan ikke fjerne dem, men du kan undgå at gå ind i dem og spekulere. Og så vil jeg anbefale dig at ændre 1 ting om ugen, og virkelig kun 1. Et eksempel kan være at bytte sodavanden ud med danskvand om aftenen, lade gryderne stå i køkkenet så du ikke fristes af portion nr. 2 i lige så høj grad, eller husker at tage noget mad med til når sulten muligvis rammer om eftermiddagen, så du slipper for at blive knotten og kaste noget i hovedet, som du egentlig ikke havde tænkt dig. Det kunne også være at cykle en gang om ugen på arbejde, gå en lidt længere tur med hunden eller noget helt andet.

Og nej, du skal virkelig ikke begynde på alle 3 ting eller bare 2 ting på en gang. For så bliver det svært at overholde og holde fokus. 1 ting ad gangen, små ændringer.

Det vigtigste er at det er konkret. At du udfører en ny konkret handling, for du kan ikke slette det behov, som har gjort at du har oparbejdet vane 1, men du kan finde en ny vane (vane 2) som dækker samme behov, forhåbentlig bare på en bedre måde.

Og inden du begynder på kur eller små ændringer, hvad enten formålet er, så stil dig endvidere spørgsmålet: hvad vil jeg gerne opnå med det her? Hvad er formålet? Hvad kunne ellers give mig det eller hvordan kunne jeg ellers nå derhen? Hvad motiverer mig? Hvad er muligt og hvordan kan jeg inkorporere det i min hverdag? Og næsten vigtigst af alt; Hvad er realistisk for mig?

Det skal passe ind i dit liv og din hverdag hver dag. Derfor nytter det ikke noget at sammenligne sig med andre eller sætte urealistiske mål. Det kan nærmest kun føre til fiasko og skuffelse.

Og så husk lige, at det tager tid at afkoble en gammel vane og lave nye. Der går altså noget tid før den nye vane kan gøres på autopilot og du ikke skal kæmpe hver gang. Og det er okay ikke at kunne hver gang, bare du prøver igen.

– Det at gøre sit bedste er ikke at være fejlfri, men at prøve sig frem uden ikke give op, uanset udfaldet.

SÅ hvis du nu ikke skal på “tab dig 5 kg på 2 uger” eller “sundhedskur med helse-else”, så synes jeg at du skal fatte en blyant eller din mobil og besvare ovenstående spørgsmål og finde et par konkrete vanemål, som du gerne vil ændre, 1 ad gangen.

Hvis det virker besværligt eller ikke fungerer, så skriv. Det koster ikke noget at få en uforpligtende telefonsamtale omkring, hvordan jeg kan hjælpe dig i mål.

PS. 95% af alle der går på slankekur tager det hele på igen og 60% tager endnu mere på, så du kan skåne dig selv for uhyre mange uger og kure som er mildest talt forfærdelige, hvis du lige springer det step over.

PPS. Det handler ikke om rygrad, det handler om de der vaner – så nej du har ikke rygrad som en regnorm (heldigvis).

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.