Sandheden om dig og dit barn er det vigtigste!

Skrevet d. 14-10-2021 09:42:39 af Julie Kyhn - Psykoterapeut, Coach, Børn og unge coach, Familieterapeut/-rådgiver

Når dit barn lærer sandheden om sig selv og står ved sig selv - er der adgang til uanede ressourcer!


I dag har de fleste skoleelever og studerende muligheden for at lære masser af spændende og vigtig læring i skolen. De lærer også, hvordan de skal begå sig i sociale fælleskaber, og finder hurtigt ud af, hvordan de skal vinde lærernes gunst og få et ekstra plus, når der skal uddeles karakterer.


Forældre gør ofte deres bedste for at lære deres børn at begå sig godt i alle de systemer de færdes. De lærer dem vigtigheden i at tage en uddannelse og guider dem ind i at kunne begå sig godt socialt, og tager også stor del i deres fritidsinteresser og legerelationer.


Vejen til succes!

Men der er én meget vigtig ting, som vores uddannelsessystem og vi forældre sjældent er nysgerrige på, og som jeg mener er det allervigtigste til at opnå succes på alle områder i livet

Nemlig, indsigt og læring i, hvem vi inderst inde er. Vi har alle på et tidspunkt i livet, oplevet at det vi er i nogen kontekster ikke var tilstrækkeligt. Vi har oplevet at få ting at vide, som har lagret sig i vores hjerne, og vi har derfor været nødt til ”at vende os selv ryggen”, og lære os selv strategier for at opnå mest muligt anderkendelse og accept fra andre.

Sætninger, som er og har været hverdagskost for mange børn og unge i skolen kan være:

” Du er virkelig en nederen person”

” Der er desværre ikke plads til flere til festen”

“ Du er virkelig nørdet”.

” Se alle sammen, hun bliver helt rød i høvedet” – Hun ligner en kamælon

”Du er virkelig mærkelig”


Eller lærerne der bliver ved at påpege:

 “ Du er lidt for stille” - nu må du række hånden noget mere op ”.

“ Du skal være mere koncentreret, du fylder lidt for meget”

” Du får svært ved at klare dig i livet, hvis du ikke tager dig sammen”

Forældrene:

” Den vrede kan du godt pakke væk”

” Er du ikke lidt for følsom”

” Det kan de andre børn, så kan du også”.

” Det er klart, du ingen venner har, når du bare sidder på værelset”.


Tilpasning er brugbart, men ikke vejen til succes


Vi er heldigvis rigtig gode til at ”overleve” og finde ud af, hvordan vi så skal være, når det vi er , ikke er godt nok, altså lave en slags ”falsk identitet”. Den hjælper os til at flytte os væk fra og ikke at mærke de ubehagelige følelser som usikkerhed, skyld og skam over at det vi er ikke er godt nok!

Men ulempen er at vi til sidst glemmer, hvem vi egentlig er, og når udfordringerne kommer er det svært at finde ind til vores ressourcer vores sande jeg, vi har glemt, hvem vi egentlig er, fordi vi har haft travlt med at lave en identitet “ der passede ind”, så vi kan komme væk fra den ubehagelige følelse af usikkerhed, ked af det hed, vrede, svigt - som ingen kunne rumme.


Det skal der være mere af i opdragelsen, i skolen alle steder, hvor der er læring!!


Som selvstændig coach og terapeut og Tidligere Akt i folkeskolen, ved jeg, hvor vigtigt det er for min klienter både unge og voksne at finde ind til netop den del af os selv. Men vi skal kende vores sandhed vores formål i livet, det er her alle vores ressourcer ligger!!

Det er her vi kan åbne en kiste der indeholder guld og ikke overlevelse.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.