3 sandheder om ensomhed

Skrevet d. 6-8-2020 10:46:49 af Julie Kyhn - Psykoterapeut, Coach, Børn og unge coach, Familieterapeut/-rådgiver

Ensomhed er et tilbagevendende tema – for børn, unge og voksne. Derfor er det vigtigt for mig at skrive om!


Som coach møder jeg ofte ensomheden hos mine klienter. Jeg har heldigvis en del redskaber jeg bruger til at hjælpe mine klienter ud af ensomheden og med at finde en “retning” i livet! Men jeg har også erfaret, at det hjælper at vide man ikke er alene med ensomheden, og at den er en del af det at være menneske. Derfor har jeg valg at dele mine 3 sandheder om ensomhed, og 3 råd til hvad du selv kan gøre for at komme ensomhedsfølelsen til livs.


Mine 3 sandheder om ensomhed

  1. Vi bliver alle ensomme. Vi har alle oplevet at føle os ensomme på et tidspunkt i livet. Nogen mærker det mere end andre. Men følelsen af ikke at høre til nogen steder, eller ikke at have noget helt tæt på, er det samme hos os alle! De fleste af os flygter fra den, fordi det simpelthen gør for ondt at mærke den følelse, da den ofte er forbundet med skam. Nemlig skammen over ikke at høre til.
  2. Sociale medier forstærker ofte ensomhedsfølelsen. Hvorfor opstår ensomhedsfølelsen? Én af årsagerne til den udbredte følelse af ensomhed i dag er vores nemme adgang til andres “ perfekte liv” på de sociale medier. Vores tolkning af de øjebliksbilleder, der bliver postet, giver mange en følelse af, at andre har et bedre liv, end vi selv har. Og at andre har et langt rigere socialt liv end os. Men det er selvfølgelig ikke sandt. De sociale medier viser glimt af andres liv. Vi fremhæver det, vi har lyst til at fremhæve. Så du får altså ikke den fulde historie, når du følger andre på Instagram.
  3. Usikkerhed og ensomhed hænger ofte sammen. Ensomhedsfølelsen kan også opleves stærkt hos dem, der ikke føler, de er interessante eller spændende nok i sociale sammenhænge. De bliver usikre, holder sig tilbage, eller viser en udgave af sig selv, som de inderst inde slet ikke er. Ensomhed kan derfor opleves særligt stærkt hos dem, der har problemer med lavt selvværd. Det bliver ofte til en ond spiral og er meget ressourcekrævende.


Hvad kan man gøre?

Selvom en stærk ensomhedsfølelse ofte kan kræve professionel hjælp hos en psykolog eller coach, så er der meget du selv kan gøre. Det vigtigste er – som med al selvudvikling – at du beslutter dig for aktivt at gøre noget ved dine problemer.

  1. Beslut dig for ikke at sammenligne dig selv med andre. Husk at Instagram kun viser øjebliksbilleder. Hvis det gør dig ked af det, så prøv at holde dig fra de sociale medier mens du arbejder med dig selv. Du kan altid vælge at blive aktiv igen, når du har det bedre.
  2. Træn dig selv i at være til stede her og nu. Du kan alligevel ikke handle på noget ved at spekulere. Mange har glæde af at praktisere mindfulness som lærer os at være til stede i nuet. Måske er en daglig gåtur, en halv times yoga eller afspænding det rigtige for dig. Det vigtigste er at du mærker din krop og skruer lidt ned for tankerne.
  3. Vis din sårbarhed. Der er mange, der har eller har haft det på samme måde som dig. Hvis du beslutter dig for at dele og fortælle om din ensomhed, opstår der en ny mulighed for at få nye relationer og åbne nye døre! Så længe du husker at du føler noget som alle kender, bliver det lettere at række ud. Ensomhed er ikke pinligt, det er ikke skamfuldt og det bør ikke være et tabu. 
Læs mere om: Ensomhed

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.