På 2 min & 39 sek kan du lære at få en bevægelig rygsøjle og opgradere din trivsel.

Skrevet d. 7-5-2020 18:14:55 af Allan Frøstrup - Coach, Mentor, Mentaltræner

Bevæg dig fri!

Der er gode grunde til at ryggen består af led og ikke er designet til at være stiv som et bræt. Den er bygget til at blive bevæget også på trods af tilstedeværelsen af en rygsygdom som rygsøjlegigt.

Det er værd at huske på at bevæge leddene i ryggen, så leddene ikke bliver stive og føles smertefulde. Dertil er det vigtigt at nævne at led brusken ernæres af bevægelse.

Trivsel i tilværelsen og en fleksibel og bevægelig rygsøjle som bevarer dens naturlige krumning, så den kan absorbere modstand, afhænger således af at, du og jeg, og ca 50.000 andre danskere regelmæssigt forholder sig til det som hvirvelsøjlen er designet til..................At bevæge sig! 
Kender du det med at Indskrænket bevægelighed påvirker din fysiske, psykiske og sociale trivsel?

Trust me du er ikke alene....................

Jeg husker tydeligt hvordan min verden faldt i grus da jeg ikke længere var i stand til at bevæge mig frit som vanlig. De ting jeg plejede at gøre med nemhed blev en kamp og det gamle ordsprog "Det ligger på rygraden fik en helt anden betydning" for nu var det ikke længere rutinen der lagde på rygraden men derimod en tæppebombning af daglige smerter nærmest 24/7.


Min bevægelighed i hvirvelsøjlen var indskrænket, Min lænderyg var stiv og smertepåvirket, Mine skulderblade var låst så jeg hverken kunne løfte teknisk korrekt og jeg haltede på det ene ben gennem tilværelsen. Flere år efter da jeg begyndte at styrketræne igen opdagede jeg ved et tilfælde at min krop havde pådraget sig en skævhed.

Men det er det der kan forventes hvis hvis man lige som jeg, foretager sig  kompenserende bevægelser i en lang periode. I mit tilfælde haltede jeg rundt som en zombie i søvnunderskud og smertepåvirket tilstand i et år inden jeg blev indstillet til min retmæssige medicinske behandling efter et højlydt bank i bordet.  

Min kamp for at genopfinde mig selv var allerede begyndt for længe siden og min træning begyndte at tage form af en langsigtet og holdbar løsning som afvigede markant fra mit tidligere livs egotræning efter kosmetiske mål. 


Min træning havde formet sig til at blive små rolige men trivielle seancer på stuegulvet med små mobilitets og bevægelighedsøvelser flere gange om dagen. Motivationen var svær at holde oppe så jeg begyndte at udvide mit træningsmæssige hjælp til selvhjælps arsenal og personlige øvelsesbibliotek.

En af de øvelser jeg altid vender tilbage til og som du ganske besynderligt ikke finder i træningsprogrammerne for gigttramte med rygsøjle gigt er blandt andet Cat/Cow. Uden lige præcis den øvelse som en grundlæggende og fundemental øvelse, så havde min rygsøjle ikke haft den bevægelighed den har i dag og jeg forestiller mig at jeg fortsat i øget grad ville være stiv som et bræt og jeg ville have svært ved at udføre helt basale dagligdagsfunktioner og varetage eget liv i det brede omfang som jeg gør i dag. Lidt om smertefulde vaner

Det er ikke fair at give Morbus bechterew alt skylden for inskrænkede evner i bevægeapperatet og smertepåvirkninger. Der er nemlig ingen tvivl om at vores vaner, tilbøjeligheder og rutiner fra tidligere liv har en finger med i spillet. Livet har taget en drejning som ikke længere profiteres af gamle vanr nu hvor kroppen ikke længere helt kan udholde det den kunne engang. Faktisk kan gamle vaner være med til at fastholde den stresspåvirkning på kroppen som holder inflammationen oppe og puster liv til dine smerter. 


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.