Om forventninger og skuffelse

Skrevet d. 10-8-2018 20:56:52 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Jeg sidder i skrivende stund på vanecoach uddannelsen som coachtræner, hvor de det nye hold vanecoaches certificeres imorgen. Der sker en masse, folk bliver klogere og en masse viden bliver delt, men især en sætning bed jeg mærke i, som vores underviser sagde igår i sit oplæg;
“Man kan kun blive skuffet, hvis man har sat forventninger.”
Og det ramte virkelig spot on, i forhold til nogle af de ting, som mine klienter og ikke mindst jeg selv kender til. For hvad hvis vi ikke hele tiden satte forventninger til os selv når vi skal prøve nye ting, men derimod tænkte at vi bare testede? Hvis ikke der er en forventning om at nu skal vi tabe os x kg på x dato,  aldrig have tanker omkring mad eller stoppe med at snacke hver aften, så kan vi heller ikke afvige/fejle og deraf blive skuffede. Hvis vi derimod acceptere processen og slipper forventningerne, så er det også meget lettere at blive glad for resultatet. Og netop det, oplevede jeg for nylig med en klient, som egentlig gerne vil tabe sig. Hun havde sluppet forventningen om, hvor meget og til hvornår hun skulle tabe sig, hvilket bevirkede at da hun så efter nogle måneder uden fokus på vægttab havde tabt sig lidt, blev hun ekstremt glad.
Og historien er den samme for folk der gerne vil slippe ud af deres madstress; hvis du sætter en forventning eller en barre for, hvad du tænker du skal opnå til et givent tidspunkt ka du blive skuffet. Men hvis du derimod ikke har en forventning, så kan du kun blive positivt overrasket.
Og det gælder i alle livets aspekter omkring forventninger til sig selv og ikke mindst andre.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.