Hvorfor har du så stærkt brug for at belønne dig selv? Læs med her

Skrevet d. 13-1-2021 13:36:37 af Sine Guntveit - Vanecoach, Metakognitiv terapeut, Overspisningscoach, Coach

Vaner er bygget op omkring en handling, en belønning og én eller flere triggere.

Triggere er det der udløser/ i gangsætter handlingen. De kan være fysiologiske (kroppen), sociale (selskab), mentale (psyken), fysiske (omgivelser/ miljøet). Triggeren er det der i gang sætter handlingen. Den ting, følelse, oplevelse, som får dig til at begynde din vane. Dvs. alt der udløser vanen. Ofte falder triggere under kategorien: et sted, en tid på dagen, andre mennesker, en følelsesmæssig tilstand eller en umiddelbart foregående handling. Fx du er ked af det, sulten, træt, rastløs, urolig, glad, konflikter, sociale begivenheder etc.

En handling (routine) er den adfærd du gør i en bestemt situation, på baggrund af triggeren. Dvs. er du ked af det kan det være du spiser en kage eller flere. Er du træt efter arbejde er det evt. tv’et og sofaen du tiltrækkes af. Jo flere gange du udfører en bestemt handling, jo mere bliver den forstærket. Allerede når du har udført handlingen én gang er der skabt et lille spor i din hjerne.

Belønningen (reward) er det du får ud af handlingen. Fx kagen giver ro og nydelse i øjeblikket, sofaen giver ro og aflslapning. Belønningen huskes og skaber en stærk association til den gode følelse du oplever. Hvad er din vane (handling) du ønsker at ændre/ justere? Hvad trigger dig til at udfører handlingen? Hvad er din belønning?

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.