Holder du badebolden under vandet?

Skrevet d. 10-8-2018 20:51:37 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Jeg har hørt allegorien om badebolden som holdes under vand, i håbet om at holde problemerne på afstand, et utal af gange. Ofte i forbindelse med behandling a la; “du kan ikke holde badebolden under vandet for evigt, på et tidspunkt bliver du træt eller uopmærksom, og så kommer den op til overfladen – og så tvinges du ligesom til at håndtere de problemer som badebolden symbolisere.”

Og det gav mening syntes jeg. Jeg arbejdede med de ting som var svære, og det er generelt den opfattelse der er i forbindelse med terapi og behandling; vi skal snakke om tingene og må endelig ikke prøve at flygte.

Men hvad hvis der var en anden mulighed, hvor vi ikke behøvede hverken at holde badebolden (problemerne) under overfladen eller at deale med den (dem). Hvad hvis vi bare anerkendte det faktum at de(n) var der, men fokuserede på noget andet?

“Du kan ikke holde badebolden under overfladen for evigt, men du kan godt lade være med at bruge den.”

Er det let? Måske ikke. Men det handler om, hvordan vi bruger og dyrker vores tanker. For vi vil alle få negative eller ubehagelige tanker i løbet af en dag, men hvad vi gør med dem er op til os selv. Nogle spekulerer meget og kan bruge hele dagen på at planlægge måltider, kropsændringer, kalorier, træning mm. Eller over ting som sker eller som opleves.

At spekulere er noget vi aktivt gør, og derfor skal vi finde på noget andet at gøre, så vi ikke påvirkes negativt når en ubehagelig eller ukonstruktiv tanke rammer os. Vi skal lade den passere og ændre fokus. Eksempelvis til noget andet eller til vores ydre verden, fremfor at have så meget fokus på vores indre. For det er der vi grubler, når vi spekulerer over vores indre verden.

Teknikken er utrolig anvendelig i forhold til bearbejdning af madstress, hvor du bruger alt for meget energi på, at tænke over sundhed, kalorier og kroppen. Hvad vil du gerne bruge mental energi på i stedet? Hvis madstressen ikke skulle dræne dig, hvad kunne så i stedet være neutralt eller måske endda positivt at bruge mental energi på?

Du kan eventuelt prøve at skrive ned, hvor ofte eller hvor meget du spekulere på negative ting, og så i stedet for at lade spekulationerne være spredt udover dagen, så prøve at afsætte et afgrænset tidsrum, hvori du må spekulere.

  • Det giver en utrolig ro, et større mentalt overskud og en mere afslappet forhold til det, som du måtte bruge (for) meget mental energi på.

Hvis du synes det her med tanker (eller badebolde) lyder spændende, kan jeg anbefale dig Pia Callesens bog “Lev mere, tænk mindre) som handler om metakognitiv terapi.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.