Fetichisme

Skrevet d. 24-11-2020 11:17:58 af Michael Fray - Sexolog, Parterapeut

Har du en seksuel fetich, og ønsker at blive lidt klogere på hvad det egentlig er for en størrelse og hvor fx feticher kommer fra, så læs mere her.

Hvad er en ”Fetich” Ordet Fetich stammer fra det franske ord fétiche, der igen stammer fra det portugisiske ord feitiço som betyder “fortryllet”.

Dette ord stammer fra det latinske ord ”facticius” som betyder “kunstig” eller ”menneskeskabt”. Det engelske ord ”Factory” stammer også fra dette latinske ord. En fetich er i en religiøs sammenhæng, en form for stærk amulet, gudefigur eller åndefigur som tillægges overnaturlige kræfter og dyrkes.

Seksuel fetichisme er en seksuel tiltrækning til et ikke-levende objekt (en fetich) eller en kropsdel der ikke er kønsorganerne, der har en stor magt i individets seksualitet.

I det følgende beskrives en seksuel fetich for lethedens skyld, bare som en ”fetich”.

En person der har en fetich kaldes en fetichist. En fetich kan betragtes som en ikke-patologisk hjælp til seksuel spænding eller som en mental lidelse, hvis den forårsager betydelig psykosocial nød for personen eller har skadelige virkninger for vigtige områder af dennes liv.

Seksuel ophidselse fra en bestemt kropsdel, der ikke er kønsorganerne, ​​kan yderligere klassificeres som partialisme.

Nogle feticher er lettere forståelige, mens andre er for genstande, der slet ikke virker seksuelt eller sættes i forbindelse med noget seksuelt af andre mennesker.
 (Wikipedia, Seksuel fetichisme n.d.) samt (WHO 2016)


Ordet Fetich anvendes nu også af mange som slang for noget de går helt vildt meget op i. ”Fetich” bruges også i flæng som beskrivelse af fx BDSM-aktiviteter og andre seksuelle lyster, som egentligt ikke er en fetich, men reelt er mere modebetonet eller "kinks".

Stavemåden “fetich” er den danske måde at skrive ordet på. På engelsk skrives det ”fetish”.

En seksuel fetich hører under begrebet parafili.

Parafili

På engelsk ”Paraphilia”. Ordet stammer fra de oldgræske ord ”para” der betyder ”ovenover”, ”hinsides”, ”ved siden af” og ”-philia” der betyder ”venskab” eller ”kærlighed” Ordet parafili bruges som en overordnet sexologisk og psykologisk betegnelse, der beskriver seksuel drift forbundet med særlige objekter, situationer eller individer. Specielt dem som kan forstyrre muligheden for gensidig kærlighed. Parafili blev tidligere også kaldet for perversioner. Et ord man brugte til at beskrive seksuel adfærd og lyster der afveg fra ”normalen”. Der er ikke enighed om hvad der er normalt, hvad der ”bare” er kinks (speciel seksuel smag) og hvad der er parafili. Engang var onani og analsex også anset for at være seksuelle afvigelser. Men de er i dag anset for at være ret normale hos de fleste. Altså kan og vil ”normen” ændre sig over tid.

I den nyeste version af den amerikanske diagnosemanual for psykiske forstyrrelser, Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders Version 5 (DSM-5), tilføjes en adskillelse mellem parafilier og parafile forstyrrelser, idet det hedder at parafilier ikke kræver eller retfærdiggør psykiatrisk behandling i sig selv. Samtidigt defineres en parafil forstyrrelse som “en parafili, der for øjeblikket forårsager angst/nød eller forringelse for individet eller en parafili, hvis tilfredshed har medført personskader, eller risiko for at skade andre.
 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders n.d.)


ICD-10

Parafili nævnes også i WHO’s International Classification of Mental and Behavioural Disorders, version 10, kapitel fem, sektion F65. (ICD-10 Chapter V: Mental and behavioural disorders, Section F65).

I Danmark har vi Sundhedsvæsenets Klassifikations System (SKS) som bygger på ICD-10. Her er listen over de 8 overordnede klassifikationer for ”seksuelle afvigelser” (eller parafili) der pt. findes i ICD-10. Den 9. er en kategori til alt det der ikke passer ind i de andre.

F65 Seksuelle afvigelser

(WHO 2016)


F65.0 Fetichisme

At anvende et ikke-levende objekt som stimulus for seksuel ophidselse og seksuel tilfredsstillelse. Mange feticher er forlængelser af menneskekroppen, såsom tøj eller fodtøj. Andre almindelige eksempler er kendetegnet ved en bestemt struktur som gummi, plast eller læder. Fetichobjekter varierer i deres betydning for den enkelte. I nogle tilfælde tjener de simpelthen til at forbedre seksuel spænding opnået på almindelige måder (fx hvis partneren bærer en bestemt beklædningsgenstand).

F65.1 Fetichistisk transvestisme

Tøj fra det modsatte køn bæres primært for at opnå seksuel spænding og for at ligne en person af det modsatte køn. Fetichistisk transvestisme skelnes fra transseksuel transvestisme, ved dens klare tilknytning til seksuel ophidselse og det stærke ønske om at fjerne tøjet, når orgasme opstår, og seksuel ophidselse falder. Det kan forekomme som en tidligere fase i udviklingen af ​​transseksualisme.

F65.2 Ekshibitionisme

En tilbagevendende eller vedvarende tendens til at fremvise kønsorganerne for fremmede (normalt af det modsatte køn) eller til folk på offentlige steder uden at invitere til eller påtænke tættere kontakt. Der er sædvanligvis, men ikke altid, seksuel spænding på tidspunktet for eksponeringen, og handlingen opfølges almindeligvis af onani.

F65.3 Voyeurisme

En tilbagevendende eller vedvarende tendens til at se på mennesker, der beskæftiger sig med seksuel eller intim adfærd som fx afklædning. Dette udføres uden at de observerede mennesker er opmærksomme og fører normalt til seksuel spænding og onani.

F65.4 Pædofili

En seksuel præference for børn, drenge eller piger eller begge, normalt af præpubertet eller tidlig alder af puberteten.

F65.5 Sado-Masochisme

En præference for seksuel aktivitet, der involverer tilførsel af smerte eller ydmygelse eller bondage. Hvis personen foretrækker at være modtageren af ​​en sådan stimulering, kaldes det masochisme. Hvis personen er ”udbyderen”, kaldes det sadisme. Ofte opnår en person seksuel spænding fra både sadistiske og masochistiske aktiviteter.

F65.6 Blandede seksuelle afvigelser

Flere afvigelser af seksuelle præferencer. Nogle gange forekommer mere end én unormal seksuel præference hos en person, og der er ingen første rang. Den mest almindelige kombination er fetichisme, transvestisme og sadomasochisme.

F65.8 Andre seksuelle afvigelser

Andre lidelser af seksuel præference. En række andre mønstre af seksuel præference og aktivitet, herunder at foretage uanstændige telefonopkald, at gnide sig op imod folk for seksuel stimulering på overfyldte offentlige steder (frotteurisme), seksuel aktivitet med dyr (zoofili) og brug af kvælning eller iltmangel (asfyxiofili) til intensivering af seksuel spænding.

F65.9 Seksuel afvigelse, uspecificeret

Seksuel afvigelse, ikke andetsteds specificeret


Det er altså F65.0 Fetichisme, vi beskæftiger os med når vi fx taler om en fetich for fødder, for objekter eller bestemt beklædning. Men det kan være brugbart at kende lidt til baggrunden, og til hvordan fx psykologer og psykiatrikere anskuer fetichisme og de øvrige parafilier.

I Sundhedsvæsenets Klassifikations System, sættes der et D foran (D for Danmark). Således bliver seksuelle afvigelser til DF65 og Fetichisme til DF65.0 i SKS.

Psykologisk set er alle parafilier grundlæggende det samme fænomen. Nemlig en seksuel associering med noget der normalt ikke anses for at være seksuelt. Fx vand, trusser, sko, børn, dyr eller krammebamser.

Nogle parafilier er ulovlige i Danmark, men heldigvis er langt de fleste harmløse.

Jeg mener at vi som sexologer skal holdes os langt fra at sætte den slags mærkater og diagnoser på folk. Og her mener jeg ikke i klinisk forstand, for det kan vi slet ikke, men i en mere menneskelig forstand.

Men ved at vi ved at der findes et officielt system, kan vi bedre tale med vores klienter og måske ligefrem anbefale et besøg hos lægen hvis omfanget af klientens parafili går ud over klienten selv eller andre.

Jeg vil gerne advokere for at parafili helt fjernes fra både ICD og DSM, da jeg ikke mener at seksuelle lyster og præferencer har noget med mentale sygdomme at gøre. Heldigvis er der i de nyeste versioner af diagnosemanualerne taget højde for, at så længe en fetich ikke går ud over personens liv og forhold mv, så er der ikke tale om en mental afvigelse eller forstyrrelse. Ligesom at homoseksualitet ikke længere anses for at være en mental forstyrrelse.


(Læs også mit indlæg: Hvem får Feticher?)


Kontakt mig her på siden hvis du vil tale om din eller din partners fetich - jeg er altid klar.


Michael Fray

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.