Fejler du i sundhedsræset?

Skrevet d. 10-8-2018 20:54:21 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Hvis du ikke ‘kan’ overholde en bestemt kostretning, får 600g grønt om dagen eller får løbet lange ture ved vandet mv, kunne man hurtigt tænke at det handler om rygrad. Eller om dovenskab. Men jeg kan lynhurtigt fortælle dig, at fordi at du vidende, har intentionen og motivationen, betyder det ikke nødvendigvis at det sker. Og det handler ikke om, at du har rygrad som en regnorm. Det handler om vaner.

Forestil dig, at det du plejer at gøre er en fri motorvej hvor du kan kører på autopilot. Og den nye handling du gerne vil udføre kræver meget fokus, vedholdenhed og overskud, ind til at den nye handling bliver din vane. Ligesom det for de fleste er en vane at børste tænder inden de går i seng.

Ville du forvente at de to ting var lige lette at udføre? Og hvor meget energi, overskud og lyst skal du ikke bruge ekstra på den nye handling kontra den gamle? Hvad kræver den af dig? Og hvad kræver den at du gør forud for handlingen? ( fx køber løbesko, køber anderledes ind, får familien med på nye madretter mv).

Viden fører ikke automatisk til handling. Så det ikke at eksekvere på et ønske eller en ide til ny adfærd,  handler ikke om uvidenhed eller dovenskab. Det handler om at der er noget mere komplekst bag, som forhindrer dig i det.

Vaner er komplekse, men absolut mulige at bryde. Men du skal have tænkt situationen igennem, afprøve og danne strategier for en eventuelt plan B. Og så være nysgerrig på det behov den gamle vane dækkede. For der er et behov. Det er bare om du anerkender og indtænker det i den nye vane eller ej.

 

Så du fejler ikke, du mangler derimod redskaber til at gå fra viden til handling. Og det er lige præcis det vanecoaching kan.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.