Er man usund hvis man ikke spiser ‘superfoods’? & findes de overhovedet?

Skrevet d. 10-8-2018 20:58:07 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Der bliver tit anbefalet nye superfoods på diverse medier, først var det frugter og bær såsom blåbær og kiwi som blev promoveret, men over de sidste år, reklameres der med quinoa, chia, spirulina, citrongræs og mange flere fødevarer, som sælges som superfoods. Men findes der reelt superfoods? Og hvad skal de i så fald indeholde og ikke indeholde? Og i hvilken mængde skal den enkelte ‘superfood’ indtages for at have en gavnlig effekt mod fx forkølelse, diabetes og kræft, bare for at tage nogle eksempler?

Der er mange plæderinger for, at hvis du “bare” spiser nogle bestemte fødevarer eller undlader at spise en fødevarergruppe, så bliver du sundere, gladere, mere rask og/eller får større livskvalitet. – Hvilke er ret store lovninger.

Jeg synes i stedet du skal spørge dig selv, hvad er det jeg gerne helt konkret vil? Er det realistisk? Hvorfor vil jeg det? Og hvad er det at det konkret vil give mig? Det er ikke dårligt at spise gojibær, chiafrø, citrongræs eller en helt tredje fødevarer, men hvis det ikke er noget som man kan lide eller som man har lyst til, så skal man ikke spise det. Og man bliver ikke mere usund ved ikke at spise disse.
Og det skyldes en klar ting; at superfoods ifølge forskning ikke findes (1) og at de plæderinger som foregår på fx diverse sociale medier, aviser og i blade, skal tages med et gran salt. & så kan man med fordel være ekstra kritisk, når der ingen referencer bag som er baseret på forskningsresultater, fremfor anekdoter (2).

Så hvis du er hoppet med på januarkuren og tror at din chiagrød eller spirulina-spinat smoothie er afgørende for enten sundhed eller vægttab, kan du slappe helt af. Det er hverken skidt eller helt magisk. Spis den mad du kan lide og har det bedst med, uanset om det så indeholder superfoods eller ej.

 

(1) Reality check: no such thing as a miracle food – ncbi
(2) How to read health news – ncbi

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.