Du må godt, det er jo fredag – og du skal helst!

Skrevet d. 10-8-2018 20:55:24 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Og om torsdagen må du noget andet – eller hvad?

 

Jeg har ikke helt forstået ideen i, kun at måtte noget på nogle bestemte dage eller tidspunkter. Som om der var et ‘open window’ hvor man ku smide i hovedet (og skulle gøre det?!) for så efterfølgende at leve i askese og fornægtelse. Det lyder ret religiøst, i mine ører, kun at tillade sig selv bestemte ting på bestemte tidspunkter. 1. Chokolade er hverken sundere eller mindre kalorieholdig fredag end mandag – og måske har du i virkeligheden ikke lyst til hele pladen fredag, hvis du tillod sig selv lidt mandag og onsdag, når du havde lyst? En ting er sikkert, ved at forbyde dig selv det, vil du tænke endnu mere på det og med al sandsynlighed spise mere den fredag, end hvis alting altid var tilladt i moderate mængder.

– men skal man så spise alt ‘det usunde’ hver dag? Nej. Du skal spise det når du har lyst i de mængder du har lyst til, ligesom at du (efter min overbevisning) ikke skal tvangs spise grøntsager. Nogensinde.

Du behøver slet ikke tænke på kompenserende adfærd, det fordrer (oftest) kun til restriktiv adfærd – og det gavner intet.

Slip må og skal. Erstat det med ‘hvad har jeg lyst til’, mærk efter hvor meget du reelt har lyst til og spørg dig selv ‘hvornår nyder jeg det mest?’ – på den måde tager du er aktivt valg og gør noget godt for dig selv.

 

Ps. Hvis du gerne vil have nogle retningslinjer, der hverken er komplicerede eller restriktive, så følg kostrådene. De virker (der er evidens bag) på trods af at de er simple. Det eneste problem med dem er, at folk ikke følger dem – ikke at de spiser fredagsslik om mandagen.

Rådene findes på sundhedsstyrelsens hjemmeside

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.