Du kan ikke gøre dig fortjent til mad.

Skrevet d. 10-8-2018 20:52:26 af Malene Louise Aagaard - Metakognitiv terapeut, Stressterapeut, Stresscoach, Supervisor

Aldrig.

Og det handler ikke om at du ikke bør spise efter træning eller efter at have gjort noget som helst andet. Det handler om, at mad er ikke noget man kan gøre sig fortjent til. Mad er ikke en medalje eller noget man kan være ufortjent til.

Mad er næring til kroppen, ikke noget vi skal sammenkoble med fortjeneste eller belønning.

Du kan derfor ikke fortjene en burger, chokolade eller 5 selleristængeri. Du kan være sulten og derfor have et fysiologisk behov. Intet andet.

Mad bliver alt for ofte koblet sammen med følelser og belønning fra vi er børn, hvilket fodrer et problematisk forhold til mad; hvis du lærer at man skal have slik efter at have været hos tandlægen, fået en vaccine eller fordi at det er fredag, så sammenkobler du slik med følelser og situationer, fremfor med lyst.

Når du sammenkæder din dygtighed/manglende klager/hygge med slik, fremfor at mærke efter hvad du har lyst til, så forsvinder din intuitive og naturlige evne til at mærke efter sig gradvist. Du vil i højere grad spise på autopilot end på behov og lyst.

– Og det er her filmen knækker i forhold til det fedmefremmende samfund vi lever i. Hvis du spiser på eksponering og sociale madregler fremfor efter din intuition vil du som oftest spise mere end du har behov for, hvilket medføre vægtøgning.

– knap så teknisk eller kringlet; Din manglende intuitive spisning vil ofte fører til kalorieoverskud = vægtøgning – og så starter møllen med restriktioner og kure. I en endeløs kamp om at prøve på at regulere dit fødevareindtag og din krop, selvom din krop sagtens kan dette selv. Du skal bare lade den styre, fremfor din hjerne.

 

Så nej, du kan ikke fortjene en bøtte Ben & Jerrys uanset hvad der er sket forud. Men du kan have lyst til den og muligvis kaloriemæssigt behov for den – hvilket er langt mere essentielt at kigge på.

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.