Den Sunde Vrede

Skrevet d. 19-11-2018 15:33:31 af Peter Scheining - Mentaltræner, Coach, Psykoterapeut, Stresscoach, Familieterapeut/-rådgiver, Parterapeut, Traumeterapeut

Der er ikke en eneste person i verden, der ikke bliver vred på et eller andet tidspunkt i deres liv. Vrede er en menneskelig følelse som er helt naturlig. Men at gå og være vred hele tiden kan være usundt for dit mentale og fysiske helbred. Derfor er det vigtigt at du ved, hvordan du håndterer din vrede og hvordan du giver slip, når din vrede er ukonstruktiv.


Vrede er en sekundær følelse - det vil sige, at det ofte er en anden følelse, der leder til vrede. Det kan fx være når du føler dig sårbar eller når du oplever et tab af kontrol. Det er ubehagelige følelser, som vi som mennesker gerne vil undgå, og det gør vi ubevidst ved at blive vrede. Vrede er derfor ikke bare en reaktion på noget der sker for dig, men hvordan du tænker og håndterer en situation. 


Hvordan kan du arbejde med din vrede: 

Vrede kan være et nyttigt værktøj og en indre alarm, der advarer os, når vi oplever en uret eller uretfærdig situation omkring os. Vrede kan give et boost af energi, der får os til at handle. Men vrede kan også opstå i situationer, hvor det er ukonstruktivt eller spild af energi. Det er derfor vigtigt, at du kan reflektere over, hvorfor og i hvilke situationer, du bliver vred. Næste gang du føler dig vred/sur, så tag et øjeblik og se:  


  • Om du kan identificere den primære følelser, der har ledt til vrede. 
  • Hvis du har svært ved at se ud over vreden, så tag et skridt tilbage i din tankeproces. Husk at springet fra frygt eller bedrøvelse til vrede kan være en vane, som kan være svær at gennemskue. 
  • Når du identificerer den eller de primære følelser, kan du lettere overveje og arbejde med din vrede. Du finder måske ud af, at springet til vrede er på grund af en tidligere oplevelse eller en følelsesmæssig situation, du ikke har bearbejdet. 
  • Med den primære følelse identificeret kan du lettere beslutte, om den vrede du føler er berettiget og håndtere situationen du står i.
  • Ved at arbejde med de primære følelser, kan du udvikle bedre værktøjer til at håndtere og relatere til din vrede, finde bedre måder at løse dine problemer, spare energi og dyrke sindsro


Vrede kan være et stort problem for både dit arbejds- og privatliv, og det kan være svært at arbejde med alene. Har du problemer med vrede i hverdagen og brug for en, der kan vejlede dig i at gennemskue hvorfor og hvornår du reagerer med vrede, så kontakt mig og hør, hvordan jeg kan hjælpe. 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.