Kleptomani

af GoMentor

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer GoMentor

Kleptoman rækker hånden ned i lommen, for at stjæle værdigenstande hos en tilfældig person som venter på bussen

Hvad er kleptomani?

Det ironiske ved tyverier, begået af kleptomaner, er, at de som regel slet ikke har brug for de ting, de stjæler. I øvrigt har de fleste selv penge nok til at købe disse ting, hvis det var nødvendigt. Alligevel gør den ukontrollerbare trang, til at tage genstanden, det svært for nogle at stå imod fristelsen. Kleptomani er en form for mani, hvor man har en ustyrlig trang til at stjæle små genstande, som man ikke har brug for og typisk ikke har nogen nævneværdig værdi. Mange af dem, der har denne patalogiske vane- og impulshandling, skammer sig og nægter desuden behandling.

Årsager til kleptomani

Man ved meget lidt om årsagerne til denne patalogiske vane- og impulshandling, men man mener, at det har noget at gøre med hjernens serotonin-niveau. Dette er et kemisk signalstof, der er med til at regulere ens humør og følelser, og når dette er ude af balance, kan de have effekter lignende dem, man ser hos kleptomaner. Desuden har personer, der lider af en obsessiv-kompulsiv forstyrrelse, større risiko for at udvikle kleptomani. Selvom man ikke kender alt til årsagerne bag, ved man nok til, at der findes effektive behandlingstilbud.

Typiske tegn på en kleptoman:

  • Trang til at stjæle objekter, man ikke har brug for
  • En opbyggende spænding, der forårsager tyveri
  • En fornemmelse af glæde efter et tyveri
  • En følelse af skam og skyld noget tid efter et tyveri

Det mest almindelige symptom på denne lidelse er den overvældende lyst og trang til at tage små genstande, man slet ikke har brug for. Foruden dette fysiske tegn på problemet, er der en række emotionelle indikatorer, der også vil kunne observeres. For det første er der ofte en voldsom spænding og adrenalin i kroppen lige op til det øjeblik, hvor man stjæler en given genstand. Efter dette følger en tilfredsstillelse, og derefter følger en skyldfølelse. Denne cocktail af følelser kan hurtigt blive vanedannende for nogle og gøre dem mere og mere vovede i forbindelse med tyverierne. Det kan dermed have voldsomme konsekvenser i ens liv og ens omgivelser. Derfor er det vigtigt at få behandling for kleptomani, så snart symptomerne opdages.

Behandling af kleptomani

Her hos GoMentor forstår vi, at nogle finder denne lidelse pinlig. Derfor har vi udviklet en platform, der kombinerer psykoterapi med internettets kommunikationspotentiale - online terapi som en videosamtale via GoMentor. Vores tilknyttede terapeuter er specialiserede inden for patalogiske vane- og impulshandlinger, herunder kleptomani, og de kan hjælpe med alle de problemer, der er forbundet hertil. Man kan også få gruppeterapi, så man kan interagere med og få støtte fra andre i samme situation. Nogle gange kan dette gøre hele forskellen i forhold til behandlingen af kleptomani. Ønsker du at få individuel terapi med en psykoterapeut eller en psykolog, er dette også muligt. Find den rette mentor til dig eller en, du kender, som kæmper med kleptomani, nedenfor eller via 'Find ekspert'-knappen. Ellers kan du også læse mere om mulighederne for online terapi og coaching via GoMentor 24/7, hvor du kan skrive, tale eller afholde online-videosamtaler, uafhængigt af tid og sted.

Få hjælp til kleptomani

Bettina Østrand Finn Toftlund Katrine Boeck Den Ambulante Misbrugsbehandling
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Kleptomani

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.