Pyromani

af GoMentor

Sidst opdateret 23-9-2020

Reviewer GoMentor

Pyroman der leger med ild og godt kan lide at sætte ild til ting, fordi vedkommende ikke kan lade vær

Hvad er pyromani?

Selvom ild er ganske fascinerende, er der nogle, som drages af at starte ildebrande og finder tilfredsstillelse herigennem. Pyromani er et alvorligt problem, der kan bringe både vedkommende, med denne patalogiske vane- og impulshandling, samt andre i fare. Årsagerne kendes ikke fuldstændigt, men man mener, at det stammer fra psykologiske problemer. De fleste, der lider af denne form for mani, oplever en følelse af ængstelighed og stress, indtil de får afløb for sin tvangshandling. Selvom dette er en relativ sjælden lidelse, kan de have alvorlige konsekvenser for ens liv.

Årsager til pyromani

Som nævnt, kender man ikke meget til årsagerne bag pyromani, men de relaterer sig til individuelle problemer eller problemer, der er forårsaget af en dårlig opvækst. For de fleste starter pyromani i barndommen eller teenagealderen og vil følge en ind i voksenlivet, hvis ikke man får ordentlig behandling i tide. For nogle kan det være et forsøg på at få opmærksomhed, imens det hos andre blot er et udtryk for anti-social adfærd. Selvom disse individuelle motiver spiller en rolle, menes opdragelse – eller mangel på samme – også at spille en rolle i forhold til, om børn udvikler forstyrrelsen.

Hyppige symptomer på en pyroman:

Det mest åbenlyse symptom på pyromani er, at man starter ildebrande og i det hele taget er fascineret af ild. Der er dog også mange andre diskrete indikationer på, at denne patalogiske vane- og impulshandling kan være et problem. Mange børn og unge, der er pyromaner, vil have sociale vanskeligheder og have svært ved at håndtere stress på en normal og sund måde. Depression – herunder selvmordstanker – ses også ofte hos pyromaner. Hvis ikke det behandles, kan denne lidelse få seriøse konsekvenser, herunder føre til strafferetlige problemer, skader forårsaget af ild eller en række andre mentale og emotionelle problemer.

Behandling af pyromani

Selvom det ofte er lettere at behandle børn, der er pyromaner, fordi de er tættere på årsagen til udviklingen af lidelsen, er det også muligt for voksne pyromaner at få behandling. Faktisk kan online terapi via GoMentor hjælpe både børn, unge og voksne, som kæmper med denne patalogiske vane- og impulshandling. Rådgivning kan hjælpe en til at bearbejde det emotionelle traume, der typisk er forbundet med pyromanien. Med GoMentor som platform kan man få fuldstændig behandling for pyromani og andre forstyrrelser fra vores tilknyttede mentorer. Kæmper du med pyromani, eller er du pårørende til en med lidelsen, er det også muligt at aftale personlige møder med en psykolog eller en psykoterapeut, alt efter behov og situationens omfang.

Få hjælp til pyromani

Bettina Østrand Den Ambulante Misbrugsbehandling Finn Toftlund Helle Damgaard
Brug søgning via postnummer

Se udvalgte mentorer nedenfor

 

Få hjælp til pyromani

Bettina Østrand Den Ambulante Misbrugsbehandling Finn Toftlund Helle Damgaard
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Pyromani

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.