Hypokonder / Hypokondri

af GoMentor

Sidst opdateret 15-1-2020

Reviewer GoMentor

Hvad er hypokondri?

Når en person tror på, at fysiske symptomer, som rent faktisk kan eksistere, er et tegn på en alvorlig, livstruende sygdom, men lægerne modsiger det, så kan hypokonder tilstand være årsagen. Hypokondri kan derfor defineres som værende angst for sygdom eller at være syg. Årsagen til denne lidelse kendes ikke, men der er mange behandlingsmuligheder til rådighed, og det kan være en stor hjælp. Hos GoMentor kan du finde dygtige psykologer som tilbyder online terapi og rådgivning for hypokonder tilstand. Før vi fortæller, hvordan dette kan gavne dig, vil vi præsentere flere facts om hypokondri, og hvorfor det er så farligt, hvis man ikke får stillet den rette diagnose og kommer i den rigtige behandling.

Symptomer på hypokondri

Symptomerne kan variere fra person til person, men der er generelt tale om en tro på, at man fejler noget alvorligt, selv hvis lægerne siger det modsatte. Derudover kan man være besat af sygdomme, og hvordan man kan få dem. Symptomerne kan også skifte, hvis lægen fortæller, at man intet fejler, således at man tror, man fejler noget andet i stedet. Detaljerede beskrivelser af symptomerne er også et tegn på hypokonder tilstand. Hvis disse tegn ignoreres, så kan det føre til andre problemer.

  • Troen fortsætter i mere end seks måneder
  • Ingen fysiske årsager til symptomerne eller smerten
  • Besættelse af frygten for sygdomme
  • Skiftende symptomer og smerter
  • Enten meget specifikke eller meget svage symptomer

Når hypokondere opgiver medicinsk hjælp og afholder sig fra at tage til lægen, fordi de konstant får at vide, at de intet fejler, så kan det være farligt på sigt. Derudover kan hypokondere risikere at komme ud i misbrug af medicin, fordi de tager den medicin, de mener er nødvendig mod deres imaginære (eller ægte) symptomer. Der er også risiko for økonomiske problemer forårsaget af gentagne læsebesøg og dyre tester. Der er selvfølgelig også andre risici, såsom at det kan medføre stress eller depression, hvorfor det er vigtigt at komme i behandling, når symptomerne opdages.

Behandling af hypokondri

Hypokonder tilstand er et psykisk problem, selvom symptomerne er fysiske. Derfor er det vigtigt at gøre brug af psykoterapi. Hos GoMentor kan du finde professionelle terapeuter og psykologer, uanset hvor man er, takket være internettet. Dette er et nyt tiltag, men en meget god måde at få de informationer, den rådgivning og den støtte man har brug for, for at håndtere hypokonder tilstand. Hvis man får stillet denne diagnose, bør man komme i behandling, så man kan minimere disse risici.

Få hjælp mod hypokondri

Inge Merete Søndergaard Bettina Østrand Jørgen Rump Sofus Markus
Få hjælp online fra 596 kr./md.

Vi samarbejder medHvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.