PAS PÅ! Teenagere i huset!

Skrevet d. 14-7-2021 11:38:02 af John Martin Hansen - Parterapeut, Familieterapeut/-rådgiver, Psykoterapeut MPF, Supervisor

PAS PÅ! Teenagere i huset!

Kære forælder. Fortvivl ikke!

Med et citat af Piet Hein: ’Forældre kan også lære at forstå, men så må man også have haft dem fra små’.

Når du først har tørret sveden af panden efter småbørnsalderen med vågne nætter, bleskift, ulvetimer og udmattende ferier, står næste skønne fase i kø; teenagealderen. Læs med her og bliv lidt klogere på hvordan du som forælder kan forstå teenagealdeen og selv komme bedst muligt igennem din gryende teenagers ”byggeplads” uden at få alt for mange byggematerialer i hovedet.

Livet som teenager:

Livet som teenager er en kæmpe gave- og opgave. Det er en tid hvor livet folder sig ud, forelskelser står i kø, venskaber betyder alt- og en undtagelsestilstand hvor følelser, hormoner og hjernens udvikling er på arbejde 24/7. Man kan sige at der foregår en ’ommøblering’ i hjernen. Det kan nogle gange føles som om der er ’midlertidig lukket for ombygning’ og der på skiltet ind til byggepladsen står en advarsel til alle forældre som vover sig derind: ’ Indgang på eget ansvar’.

At være teenager er et stort arbejde i at finde ud af: - Hvem er jeg? - Hvad kan jeg? - Hvad vil jeg? En teenager står mellem barndommens land, hvor det meste blev ordnet og bestemt og den voksnes land med uendelige muligheder og hvor ansvaret hviler tungt på den gryende voksne. Du vil derfor opleve at din teenager i det ene øjeblik forvirrer dig med at ville op på skødet og trøstes for i næste øjeblik at lave revolution derhjemme og kræve forandringer og selvbestemmelse.

MEN! For at teenageren kan få et sundt selvbillede skal du som forælder ikke undervurdere hvad jeres forhold betyder-også selvom det er konfliktfyldt. De voksne er for det meste kiksede, irriterende og kontrollerende. Og for teenageren er det kammeraterne man spejler sig i. Tøj, udseende og popularitet er vigtige pejlemærker for de fleste. Og det de samtidig skriger efter er at blive accepteret og elsket som dem de er. Og det kan jo godt kræve lidt ekstra af forældrene ;-) Det vigtige er at forstå den løsrivelsesproces som teenageren befinder sig i. Det handler om at ’finde sig selv’. Og for at kunne det, må den unge gå fra at kopiere den voksne til at gå imod den voksne. Hvorfor? For at kunne adskille sig og dermed få sin egen identitet.

Det betyder ikke at forældrene er ligegyldige, men blot sat på ’stand-by’ i en periode.

Noget af det som kendetegner teenagere er at de lever i nuet. D.v.s. ofte ikke konsekvensberegner. Til stor ærgerelse for de voksne. ”Kan du da ikke forstå at…?” Noget andet som også er karakteristisk er at teenagere lever mellem poler. D.v.s. at de ofte søger ekstremer for at kende sine egne grænser og kunne forstå sig selv; tøj og hårmode, sengetider, pligter, vaner og meget mere er oppe og vende. Disse bliver typiske konfliktområder mellem forældre og teenagere.

Forældre er ofte udfordret på deres autoritet og forældrerolle: - Far fjoller, laver sjov- eller banker i bordet! - Mor bliver desperat og bange for at miste ’barnet’ Ofte er mor og far også uenige om grænserne. Her er det vigtigt at tale sammen og finde et kompromis.

Der kunne siges meget mere om denne skønne- og udfordrende tid. Måske kan nedenstående værdier være en god reminder for jer som forældre:

- Sunde grænser (vær tydelig med hvor dine grænser er)

- God kommunikation (lyt først og fremmest)

- Åbenhed / ærlighed (vær transparent som forælder)

- Selverkendelse (sig undskyld hvis du forløber dig)

- Humor (Husk at grin sammen)

Det kan også være til gavn at opsøge professionel hjælp hos en familieterapeut, som vil kunne hjælpe jer til at forstå mønstrene og hjælpe jer godt igennem en udfordrende periode af familielivet.


”Hvad kan du gøre for at fremme verdensfreden?                                                                                                                      - Gå hjem og elsk din familie”

                                                                 Moder Teresa.


Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.