Min mest brugte meditation

Skrevet d. 6-3-2022 09:53:04 af Caroline Froberg - Psykoterapeut

En meditation jeg ofte anbefaler til både klienter, familie og venner, er en meditation, jeg kalder 5-4-3-2-1-meditationen. 

Jeg kan desværre ikke tage æren for at have opfundet den, men du skal alligevel ikke snydes for den! Meditationen handler om, at komme ned i kroppen og forbinde sig til sine fem, fysiske sanser. Den tager præcis så lang tid, du ønsker at bruge på den, og du kan lave den hvor som helst og når som helst. Jeg anbefaler at bruge så lang tid som muligt, så du får mest muligt ud af den. 

 5: Find 5 ting at kigge på. Det kan være hvad som helst, men prøv at lægge dit fokus på fem ting, der er smukke eller som på en anden måde gør dig glad, at se på. Husk, at du selv er herre over dit fokus, både i denne meditation, men heldigvis også i rigtig mange andre situationer, i dit liv. 

4: Føl 4 ting. Kan du mærke dine fodsåler mod strømperne eller det underlag, du står eller går på? Kan du mærke solen mod huden, eller vinden i håret? Måske kan du mærke noget, der kilder et sted på huden og bare registrere det i bevidstheden, uden at gøre noget ved det. 

3: Hør 3 ting. Kan du høre fuglenes sang i det fjerne? Eller lyden af en bil, som passerer derude, måske på vej på eventyr? Måske kan du høre børnelatter fra en legeplads, eller en brise i bladene? 

2: Find 2 dufte. Kan du dufte nybrygget kaffe eller en friske luft, efter et regnvejrsskyl? Måske kan du dufte parfumen fra en forbipasserende, eller naboens nybagte brød? 

1: Mærk 1 smag i din mund. Måske lyder det skørt, for hvis du ikke lige har spist eller børstet tænder, hvad er der så at smage? Jo, men din mund har jo faktisk også en smag. Prøv at mærke efter, hvad du helt præcis kan smage. 

Som sagt ikke jeg ophavsmanden til denne fantastiske og lette øvelse, og der findes sikkert også mange forskellige måder at udføre den på. Den er let at huske og den er utrolig effektiv, når vi har brug for at komme tilbage i vores krop og mærke vores sanser. 

Og det tåler gentagelse, at jo længere tid du bruger på meditationen, des større effekt har den. Hvis du virkelig bruger tid på at se på træets blade, hvordan de bevæger sig i vinden, og hvordan farverne forandrer sig, som solen skinner igennem dem og lader dig selv dvæle ved det, så er det klart at meditationen lader dig finde endnu mere ro, end hvis du blot registrerer træet, og at det er pænt. Men hvis du ikke har tid til at dvæle, og bare har brug for at “finde hurtigt hjem”, så er det her ikke nogen dårlig øvelse heller! 

 God fornøjelse!

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.