Kan psykoterapi hjælpe med depression?

Skrevet d. 19-2-2020 11:29:56 af Birgitte Andersen - Psykoterapeut MPF

Kan psykoterapi hjælpe med depression?

Depression er desværre blevet til en ret almindelig psykisk lidelse. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen ( WHO) er der over 300 millioner mennesker i alle aldre, der lider af depression i dag. Der er flere kvinder end mænd får depression.

I Danmark alene er der ca. 500.000, der får en svær depression i deres levetid og mange flere vil opleve en mildere form af depression I deres liv. I danmark vil der rundt regnet være mellem 100.000 og 200.000 mennesker, der lider af depression på enhver given dag.


Hvordan kan du vide om du har en svær depression?

Depressive episoder bliver kategoriseret som værende milde, moderate eller svære. Der er mange symptomer der gør sig gældende når du lider af depression. Her er nogle af dem: Tristhed Let til tårer Energiforladthed Du får rigtig svært ved at tage beslutninger For stor eller for lille appetit Øget brug af stimulanser Selvmordstanker Depression er en sygdom og ligesom du ikke ’bare’ kan tage dig sammen og løbe rundt med et brækket ben, kan du heller ikke ’bare tage dig sammen’ og fungere normalt når du er ramt af en depression. Faktisk er depression en alvorlig lidelse, som godt kan gå hen og blive kronisk hvis symptomerne får lov til at blive langvarige.

Depression vil blandt andet have en negativ indflydelse på din evne til at fungere både på arbejde og hjemme og er desuden en risikofaktor for selvmord; man regner med at ca. 800.000 mennesker dør hvert år på grund af selvmord verden over. Foruden dette tyder det også på at der for hver person som begår selvmord, er der omkring 20 andre, som har forsøgt. Der er mange forskellige måder at psykoterapi kan hjælpe dig ud af en depression. Gennem at bearbejde dine svære følelser med en terapeut du har tillid til, kan du:

• Få forsåelse for de følelser, tanker og handlinger, der bidrager til din depression.

• Blive bedre til at forstå og identificere kerneproblemer eller begivenheder, som kan ligge til grund for din depression.

• Lære teknikker, der støtter dig med at løse de følelser, der ligger til grund for din depression.

Psykoterapi drejer sig derfor ikke kun om “at tale om dine problemer”, men også om at finde de løsninger, der virker bedst for dig. Nogle terapiformer (så som kognitiv adfærdsterapi - CBT) har vist sig at være særlig virkningsfulde for depression.

Når du arbejder med en kognitiv psykoterapeut, kan du forvente at du får noget hjemmearbejde I tiden mellem jeres samtaler. Det kan f.eks være at lave daglige afslapningsøvelser, at skrive en journal om hvordan dit humør er fra dag til dag eller at udfordre dig selv på forskellige måder.

Du kan også forvente at opfordret til at se på tingene fra en ny vinkel og lære nye måder at reagere på begivenheder eller mennesker på. I terapien har vi fokus på de tanker, følelser og problemer, der er aktuelle for dig lige nu. Måske opdager du at der er sammenhæng mellem oplevelser i fortiden og blokeringer eller udfordringer i nutiden. Derfor kan fortiden indrages i terapien hvis og når det er nødvendigt. Er dette noget du kender til og gerne arbejde med, er du altid velkommen til at kontakte mig.


Gode hilsener

Birgitte E Andersen

Læs mere om: Depression

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.