Julen - hjerternes fest eller...?

Skrevet d. 17-11-2015 10:44:34 af Rikke Hvelplund - Psykoterapeut MPF

At imødegå en højtid som julen er for mig, helt privat, noget der kræver indføling, omtanke og mod til at vælge. For at starte med det sidste først, så bliver det særligt tydeligt når juledagene planlægges, at jeg ikke kan være sammen med alle de mennesker jeg gerne vil, i den tid jeg har fri og til rådighed.

For at julen skal blive en tid, hvor jeg selv får ro og tid til at nyde, har jeg i år været aktiv omkring at tilrettelægge, hvem der skal være hvor - men sværest af alt, sagt højt til dem jeg ikke vil besøge i år, at jeg prioriterer julen som jeg gør.

Hvem kender ikke det, at man efter en jul kan opleve, at man tilbragte dagene i en bil, og susede rundt fra det ene "hold" familie til det andet " hold" familie, uden rigtig at kunne falde ned nogen af stederne og bare være til stede. Fordi man af et godt hjerte gerne vil glæde dem man holder af, og sige JA til de invitationer man får.

Så - for min del  er det forbundet med blandede følelser at sige nej tak til invitationer, begrunde mine valg omkring at bare være et eller to steder julen igennem - og det er en øvelse hvor jeg hvert år skal øve mig i ikke at bebrejde mig selv min utilstrækkelighed, det at jeg risikerer at skuffe andre og i det hele taget turde være tro mod mine egne behov og ideer om en rar og fredfyldt jul.

Når man har bonusfamilier eller hvis familien består af flere udvidede grupper efter at forældre er gået hver til sit, er det den samme modige og grundige indsats man gør sig. Og der er mange gode grunde til at strække sig og gøre sig umage for, at enderne når så godt sammen som de kan, og at man får sagt, at selvom vi ikke er sammen i juledagene, så elsker, skatter og værner man om det menneske alligevel. Der er ikke meget komfort forbundet med at være tydelig og tage lederskabet på sig, fx her op til jul. Det kan være forbundet med konflikter, skuffelser, bitterhed og mange mange flere følelser - derfor er det mere end noget andet vigtigt, at man tør sige højt hvad man står for samtidig med at man rummer den eller de andre, som man holder af eller passer på.

Rigtig god december fra Rikke 

Hvis du eller en anden person er i fare eller har selvmordstanker, bør du ikke benytte GoMentor. Disse instanser kan hjælpe dig med øjeblikkelig hjælp.